• Crisis voor Zuckerberg

    23 March 2018 23:39 door
    De laatste dagen is er veel heisa over Facebook en vooral wat er gebeurt met persoonlijke data

    Waarover gaat het?
    Op 19 maart werd op het Britse Channel 4 een reportage gegeven over het Amerikaanse Cambridge Analytica. Met documenten én een getuigenis van een voormalig werknemer van Cambridge Analytica werd bewezen dat gegevens van zo'n 50 miljoen Facebook-gebruikers werden misbruikt voor de campagne van de verkiezing van Trump. Slechts een fractie van die gebruikers had hiervoor toestemmig gegeven in de app die C.A. had opgesteld, zogenaamd voor 'wetenschappelijk onderzoek'.
    Om te testen of de beweringen van de werknemer klopten, ging Channel 4 undercover bij C.A. en kreeg voldoende bewijs dat er inderdaad misbruik werd gemaakt van de verkregen data, hoewel de topman van het bedrijf dit in alle toonaarden ontkende.
    De app werd dus via Facebook de kans gegeven om de verkiezingen te beïnvloeden. Deze gegevens zouden nu wel verwijderd zijn, maar de verkregen modellen zijn nog steeds in het bezit van het bedrijf en kunnen alsnog worden doorverkocht.
    C.A. probeerde de uitzending van Channel 4 te boycotten, maar daar had de zender geen oren naar: de uitzending ging gewoon door.

    Voorzitter van het Europese Parlement Tajani wil de zaak laten onderzoeken vermits het misbruik een niet accepteerbare schending is van de privacy. Hij zal ook stappen ondernemen als de beschuldigingen kloppen.

    Ook de Nederlandse overheid maakt zich zorgen dat er ook Nederlandse onderdanen gedupeerd werden. Vooral het feit dat Facebook hier twee jaar lang geen aandacht aan besteedde, roept vragen op. Er wordt overwogen of er ook compensaties geëist kunnen worden.

    Twitter neemt het voortouw
    De hastag #deletefacebook wordt verspreid naar andere Twitteraars en dit slaat in als een bom.
    Facebook verliest op enkele dagen tijd een massa accounts.
    Een opvallende 'deleter' is wel Elon Musk, die niet zo heel veel argumenten nodig had om zijn pagina's van Tesla en zijn ruimteproject te verwijderen. De bijkomende pagina's zouden volgens hem mettertijd wel de mist in gaan.

    Wat doet Facebook Zuckerberg?
    Aanvankelijk werd de aanklacht in alle toonaarden ontkent, maar nog geen 48 uur later bekende Zuckerberg dat hij zich niet bewust was van wat er gebeurde. Hij kondigt meteen aan dat er maatregelen zullen genomen worden om herhaling te voorkomen.

    De geplande maatregelen
    • Het limiteren van info voor ontwikkelaars die geen concrete toestemming hebben gekregen van Facebook. De apps krijgen dan enkel je naam, profielfoto en mailadres mee. Om meer gegevens te verkrijgen, moeten de ontwikkelaars gescreend worden voor ze toestemming krijgen. Overtreders worden geband samen met alle bijhorende apps.
    • Een einddatum voor elke app als ze niet worden gebruikt, nu is dat nog 'levenslang' en kunnen apps eindeloos blijven data verzamelen. Wordt een app 3 maand lang niet gebruikt, wordt die gewist.
    • Er wordt nagepluisd of er in het verleden ook apps waren die data hebben verzameld, zo ja, dan worden gebruikers hierover ingelicht in geval van misbruik.


    Nochtans is de Britse premier niet tevreden met deze aanpassingen, vooral omdat hij dat zelf mocht ondervinden op zijn smartphone, omdat hij in het bezit was van een app die toegang tot foto's en data wilde. Hij spoort aan om strengere instellingen te kiezen voor apps.

    Delete Facebook, maar hoe?
    Dit lijkt niet zo simpel te zijn omdat die knop heel goed verborgen zit. Bovendien duurt het bijna drie maanden voor alle foto's, lijsten en duimkes verdwenen zijn. Ben je nieuwsgierig en kan je je niet bedwingen om nog even te kijken of alles wel weg is, wordt je account stante pede gereactiveerd.

    Wie het over zijn hart kan krijgen om een stukje van zijn internetleven te wissen, kan hier even kijken hoe dat gebeurt.

    Meer weten? Hier moet je zijn.
    Reacties 2 Reacties
    1. compuchrisje's schermafbeelding
      compuchrisje -
      Iemand die nog gek is op/van Facebook? De mening van de Privacycommissie.
    1. Phil O'Sophe's schermafbeelding
      Phil O'Sophe -
      Citaat Oorspronkelijk geplaatst door compuchrisje Bekijk bericht
      Iemand die nog gek is op/van Facebook? De mening van de Privacycommissie.
      Ik in elk geval niet. Nooit geweest zelfs.