• Facebook druk met aanpassingen na data-débâcle

  20 april 2018 14:53 door
  Zuckerberg sloeg een zeer berouwvol mea culpa en beloofde verbetering te brengen.

  Helaas zitten er in zijn ideeënbox wel heel onverwachte aanpassingen.

  Nog maar net kreeg Facebook van de rechter toestemming om gezichtsherkenning verder te gebruiken (Tag Suggestions), hierbij maakte het gebruik van het locatie-gegeven. De Facebook-servers staan buiten de staat waar deze rechtszaak liep (Illinois).
  Er zijn wel meerdere servers, zoals in Ierland, waar ook de meeste Europese leden hun data kunnen vinden, net zoals andere landen buiten de Verenigde Staten. Daardoor valt de AVG onder de Europese wetgeving.
  Zuckerberg wil daarin verandering brengen, zodat wereldwijd dezelfde privacy instellingen en beheersmogelijkheden worden toegepast, wat betekent de Amerikaanse. In realiteit gaat de privacy-beveiliging hierdoor enkele stappen naar omlaag.

  Nog een leuke aanpassing waarin ook Europa zich kan vinden, is het verplicht accepteren van gerichte advertenties, om gebruik te kunnen maken van de diensten. Er wordt wel de mogelijkheid gegeven om hier wat in te dijken. Maar zelfs offline advertenties zullen blijven doorkomen.
  Ofwel stopt men met Facebook, ofwel aanvaardt men dit, zegt Rob Sherman.
  Er zal ook worden aangedrongen om gezichtsherkenning in te schakelen. Wel vreemd als je weet dat zelfs Zuckerberg zijn camera heeft afgeplakt...

  Maar:
  Facebook gaat wél netjes vragen aan gebruikers in de Europese Unie of hun data mogen verzameld worden, alleen is het er niet makkelijker op geworden om de pagina voor je privacy instellingen aan te passen naar eigen smaak, want je wordt met veel bravoure naar die Accepteer-knop geleid, terwijl je voor een andere optie een andere bril moet gaan bestellen.

  Nog even als toemaatje: niet alleen Facebook, maar ook Google en Microsoft stellen hun eigen voorwaarden voorop. Ben je niet akkoord, kan je er geen gebruik van maken. Wat betreft beveiliging zijn ze vergelijkbaar, dus hackbaar. Eén enkel app-je kan je de das omdoen, zoals hier.
  Enkel Apple gaat voorzichtiger om met zijn gebruikersdata.

  Bron: diverse