• Woorden om te waken

  28 June 2018 23:29 door
  Bij vele sites, ook webshops, is het voldoende om een account met wachtwoord aan te maken om verder te kunnen snuffelen

  Maar steeds meer grotere websites gaan nu verder, zij het met een vingerafdruk, irisscan, fotoherkenning, maar dan moet de gebruiker wel in het bezit zijn van de nodige hard- en software.
  Iets meer gematigd is het om een twee-stappen-verificatie te doorlopen. Microsoft (Hotmail-Outlook) en Google doen dit al bv. Maar je kan ook je gsm-nummer invullen, je krijgt dan een code die je online moet invullen om verder naar jouw account te gaan.
  Ben je niet zo gebeten om jouw mobiel nummer zomaar online te zetten, dan is dat begrijpelijk, het zijn eens te meer data die kunnen gestolen en misbruikt worden.

  Blijven we dus toch maar wachtwoorden maken, maar na 12 namen van kleinkinderen en de 10² mogelijke combinaties van het numeriek toetsenbord, raakt de inspiratie toch wel zoek. Zeker als je graag op vele sites wil gaan kijken wat er te doen is.

  Daarom geef ik je graag een paar tips om wachtwoorden voor jou samen te stellen, met alle opties die je nodig vindt. Deze site bv maakt het in een klik aan. Vooraf kan je vinkjes zetten bij de opties, met cijfers, met speciale tekens, met spaties, hoofd- of kleine letters en ook de lengte.
  Een geoefend kraker zweet niet zo graag, dus maak het hem/haar zo moeilijk mogelijk, vooral de truc met spaties is al iets dat hen misselijk maakt.
  Wil je weten of jouw wachtwoord wel sterk genoeg is, dan probeer je dat hier even uit. Doe dit enkele keren voor je definitief een wachtwoord kiest. Kopieer elk resultaat en sla het in een txt-bestandje op tot je vindt dat je genoeg Sjinees hebt staan. Zo weet ook die bepaalde site niet met welk wachtwoord je uiteindelijk in zee gaat.

  En verder kan je natuurlijk ook gebruik maken van het geschreven opslaan op een A4-tje en dit apart van je pc bewaren of je kan LastPass gebruiken, indien je jezelf niet zo heel erg vertrouwt.

  Geen bron
  Reacties 4 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   "Geen bron" is (droogweg) te bescheiden Compuchrisje.

   Ik vind die bron : "Super"

   Ik zou echter geen buur willen die elke WE 12 kleinkinderen in zijn tuin gedropt krijgt, welke de ganse dag zitten kressen, hoorbaar 200 meter in alle richtingen. Trouwens dat zijn ook al erg slechte wachtwoorden.

   Een volzin gebruiken is wel mooi, maar wordt helaas niet overal geaccepteerd.
   "Ik woon in Bichelheim Schoolstraat nummer 8" IwiBSsn8 is al wat, maar wordt dan eventueel geweigerd

   Het mooie met LastPass is dat men de vereisten van de aanmeldgegevens kan opgeven.

   Je kent dat wel , die nonsens : "Ten minste 8 tekens, 1 cijfer, 1 hoodletter en blablabla"
   Lastpass kan er tamelijk eenvoudig rekening mee houden en reikt een sibillijns wachtwoord aan dat met alles rekening kan houden.

   Op de lange duur wordt het echt te bont met die paswoorden.
   Men wacht al sinds lang op iets beter en efficiënt.

   Wat ik maar niet kan begrijpen is dat grote firma's, als banken, ziekenfondsen en overheden allemaal samen giga-opslag van gevoelige gegevens opslaan in 1 enkel mistig wolkje als Zoomit. Het kan bijna niet anders dat er al misbruik is, maar dat men het stilhoudt ?
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Meer tips zijn altijd welkom hoor!
   Over Zoomit heb ik eigenlijk ook mijn twijfels.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Ik heb altijd het gebruik van zoomit geweigerd, wat sommige organisatie ook beweerden. Ik weet wel dat homebanking, mailen en internetten zekere gevaren inhouden en dat er risico's zijn. Maar je moet dat toch ook zelf een beetje in de hand houden. De meeste virussen worden nog altijd gemaakt voor windows : eigenlijk waren de eerste virussen gewoon programma's die geschreven werden door meestal studenten om Microsoft te pakken. Die gasten waren geweldig fier dat hun mailtje uiteindelijk bij een paar miljoenen mensen terecht kwam. Het mooiste voorbeeld is voor mij nog altijd het Kournikova-virus. Alle mannen die van tennis houden dachten dat het een mooi plaatje was van een mooie madame en dus werd er massaal op geklikt. Maar al die slimme mannen wisten niet eens dat een bestand ook een extentie heeft en dat je die beter ziet. Ze zagel wel kournikova.jpeg, maar er kwam nog iets achter. Microsoft was de vijand hé. Dus zeg ik : gebruik geen windows. Ik doe het met Linux.
   Hetzelfde met internet explorer, nu is dat edge geloof ik. Ik gebruik Vivaldi als browser en thunderbird als mailprogramma. En voor homebanking gebruik ik dan een andere browser. Mijn eerste en laatste virus dat ik ooit heb gehad was toen ik nog norton draaide onder Microsoft.
   En je moet de gevaren nu ook niet opzoeken hé. Wie pornodingens, en illegale zaken downloadt, die zoekt het een beetje. Als je 's nachts om een uur of vier zat rondloopt in het Schipperskwartier in Antwerpen loopt je meer risico's dan ik, gewoon omdat ik om vier uur 's nachts in mijn bed ligt.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Nog even voor iedereen hier op het forum die ons met regelmaat bezoekt. Ook hier worden wachtwoorden gebruikt, de admins kunnen die niet lezen omdat die versleuteld zijn. Ik raad iedereen aan om regelmatig het wachtwoord aan te passen. Je kan de tips uit dit artikel gebruiken of zelf iets verzinnen, maar doe dit gewoon, ook voor andere websites.
   Hebben sommige websites een zeker belang voor je, zorg ervoor dat je daar nooit eenzelfde wachtwoord voor gebruikt als voor andere, minder belangrijke.