• Pdf scanner voor smartphone.

  21 November 2018 00:25 door
  Snel onderweg een scan maken die u eenvoudig in pdf kan omzetten? Dat kan dus ook gewoon met uw smartphone, met de geheel gratis app van Adobe. Lees hier hoe dit werkt.


  Waarom zou u nu een pdf willen maken met uw smartphone?

  Ik kan hier wel enkele redenen voor verzinnen. Bijvoorbeeld, u kan op deze manier snel dat factuur of kassaticket van de winkel inscannen met uw smartphone. Tickets dienen vaak als garantiebewijs, maar zijn al snel niet meer leesbaar in veel gevallen. Toch nemen te weinig mensen hiervan een scan, maar op deze manier is dat zo gepiept. Of u moet om één of ander reden snel een pdf van uw identiteitskaart of schooldocument doorsturen aan iemand? Geen nood, smartphone nemen, scannen, opslaan en meteen ook delen. Handig, toch?

  Adobe pdf scanner voor smartphone

  Er zijn wellicht meerder apps waarmee u dit kan doen, maar ik heb voor jullie alvast 'Adobe Scan' getest. Waarom Adobe? Omdat Adobe toch wel een betrouwbare speler is in het maken, bewerken en lezen van pdf's. Bovendien hadden zij in de Google Play Store een mooie rating van 4.6 en +10 miljoen downloads (dat wil al iets zeggen). Ik vond dit dus een waardige app om even om voor jullie te testen.

  Let op: Deze test werd uitgevoerd op aan Android systeem. Samsung Galaxy S8 Plus. Deze app is ook beschikbaar voor Apple in hun AppStore, maar deze werd hier niet getest.


  Hoe werkt het?

  Download en installeer de app in Google Play Store.


  Klik op 'openen' zodra hij klaar is.


  Vervolgens wordt er u gevraagd om aan te melden. U kan kiezen of u aanmeldt met Google, Facebook of een account aanmaken. Ik koos er in dit geval voor om aan te melden met een Google account.


  U zal indien u kiest voor een Google account te gebruiken (bij de andere opties weet ik dit niet zeker, niet getest) gevraagd worden om uw geboortedatum in te geven, vervolgens klikt u op 'gereed'.


  Mooi zo, u bent klaar om te beginnen nu. U krijgt nog even een welkomst venster, klik op 'aan de slag'. Nu wordt er nog toestemming gevraagd om uw camera te mogen gebruiken 'druk op toestaan'.

  Nu is het de bedoeling om het blauwe kader dat u op onderstaande afbeelding ziet te positioneren op het te scannen document. En daarna op de camera knop (onderaan) te drukken. Let op: Ik heb Automatisch vastleggen uitgeschakeld (bovenaan uw scherm), ik vond dit persoonlijk een lastige optie.


  U doet hetzelfde voor elk document die u wenst te scannen in dezelfde pdf. Wanneer u alles gescand heeft drukt u op pdf opslaan (dat vind u rechts boven). Onderaan vind u nog enkele bewerkingsopties, of om het blad te verwijderen.


  U komt nu in een nieuw venster met u recentste pdf's. Daarin kan u gaan kiezen om te delen, openen in Acrobat (om te lezen), of ondertekenen. Om te ondertekenen moet u ook Adobe reader geïnstalleerd hebben. Dan kan u uw document digitaal onderteken. (deze functie heb ik niet getest).


  Dat was alles, eenvoudig toch? Hopelijk hebt u vanaf nu nooit nog een excuus om een garantie bon te verliezen. Alvast veel succes met deze app.

  Dit artikel werd geschreven door Nightraver. Meer van mijn werk vind u ook terug op mijn website: Crea-it.be
  Reacties 19 Reacties
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Eigenlijk voor wat ik hier lees heb ik geen pdf scanner nodig. Mijn tablet en ook mijn gsm hebben een camera en de genomen fotokes gaan naar dropbox.
   De echte kracht van van een pdf scanner zou moeten zijn dat de bekomen pdf ook kan omgezet worden in één wat intelligenter bestand. Daarvoor gebruikt men dan OCR. Dat zou deze scanner toch ook moeten kunnen. Daarvoor een handleiding zou me wel interesseren.

   Maar toch wat opletten : deze scanner laat toe de pdf om te zetten naar een pdf die met software van adobe dan bewerkt worden. Maar die moet ik dan weer betalen. Ze geven je dus een gratis scanner, maar ...... Zijn er dan geen betere formules, bvb een scanner die de bekomen pdf omzet in bvb een doc?
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Je hebt niet noodzakelijk Adobe nodig voor pdf-bestanden, er zijn alternatieven genoeg. Behalve natuurlijk als het om bewerkbare documenten gaat, dan moeten er eurootjes rollen.
   Mag ik nog een alternatief aanbieden dat niets met pdf te maken heeft maar met het instellen van een extra printer: de Microsoft XPS Document Writer. Ook niet meer aan te passen, maar je document wordt perfect weergegeven.
   Als test heb ik tijdens het schrijven van dit stukje die printer in werking gesteld. Wil je het resultaat zien, laat maar weten.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Om pdf te lezen zijn er veel. Wat ik tracht te zeggen is : een gewone scan in pdf is niet meer waard dan een gewone foto, je kunt daar naar kijken. Dat volstaat als je gewoon kasticketjes wil bijhouden; Maar kasticktjes bijhouden kan ook met de camera van bvb uw smartphone en vereist bijgevolg geen bijkoment programma.
   Ik heb het wel over bewerkbare documenten, dus waar er tekstherkenning mee gedaan werd. Dat kan wel na de pdf-scan van adobe, maar het resultaat is een pdf editeerbaar door een te betalen programma van Adobe. Eigenlijk is dit een beetje een truc van een grote firma : ze geven u gratis een klein visje, maar ze hopen een grote te vangen.
   Er zitten in de androidwinkel en in de linux-winkel genoeg scanners, en er zijn er waarschijnlijk wel een paar bij die een intelligent doc- od txt-bestand geven.
   Een praktisch voorbeeld : bij de aankoop van mijn appartement krijg je een basisakte op papier, getikt op een oud machiene. Dat bestaan uit zo'n 60-tal pagina's. Die zou ik willen scannen en omvormen naar leesbaar en editeerbaar document. Onze syndicus stelt alle jaren voor om die teksten te laten overtikken door een student, en dat kost dan 1000 euro. Ik zeg dan tegen de syndicus dat hij die teksten moet schannen, er een OCR software op los laten om een intelligenter tekst te bekomen.
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   Mooie vraag berger, want inderdaad op die manier kan je geen document bewerken. Nu bij de betere printers zit wel ocr software bijgeleverd. Mijn canon kan met ocr overweg, echter ben ik nog nooit tot echt een deftig resultaat gekomen waarvan ik denk, ok dit is perfect.

   Natuurlijk uw vraag is of er ook een app is dat dit kan, wel ik heb er allesinds op dit moment geen weet van, maar ik ga dit wel eens bekijken voor u want vind dit een interessante vraag. Ik hou u op de hoogte als ik iets vind (dat de moeite is om te noemen)
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Ik heb ook al es geprobeerd met de online converters, maar die geven echt geen plausibel resultaat. Zelfs OpenOffice geprobeerd omdat die zogenaamd wel die functie zou hebben, maar niks van.
   In mijn Foxit Reader kan ik wel notities maken maar ik heb nooit geprobeerd om die te printen. Een bijschrift kan ook en wordt mee geprint, maar dan moet je wel goed uitkijken waar je het zet (pijl). Een tekstvak kan ook en daar kan je de exacte plaats bepalen, helaas moet je dan tevreden zijn met een gekleurde lijn errond.

   Maar daarmee heb je dus enkel zaken toegevoegd en niet wat berger zou willen, een bewerkbaar document.

   Misschien kan je hier iets vinden ervoor?
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Met LibreOffice kan je ook wel pdf editeren, maar ze moeten wel editeerbaar zijn, en dat kan niet na een simpele scan. Editeren met Foxit, buiten die notities denk ik niet dat er veel mogelijk is.
   Eigenlkjk worstelt men al ik weet niet hoe lang met dat probleem. Het werkt ook wel in sommige gevallen zoals:
   - het scannen en automqtisch verwerken van bvb bankoverschijvingen
   - het automatisch sorteren van briefomslagen bij Bpost
   - de zogenaamde slimme camera's van de politie die uw plaat als tekst herkennen zodat er draadloos kan gelinkt worden naar een database van allerlei gasten die niet helemaal OK zijn
   - .....

   Maar het is toch spijtig dat een grote firma als canon rommel blijft verkopen.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Ik heb er nog eens eentje geprobeerd uit de Android Store. Text Scanner (OCR) noemt dat ding.
   Ik lees:
   - goede score van de gebruikers : 4.6 (soms vraag ik me af waar die score eigenlijk vandaan komt)
   - vraagt niet te veel toelatingen, ik denk enkel dat hij mijn camera wilde gebruiken
   - Dit is de beste tekst Scanner (ik ben er nog nooit eentje tegen gekomen die zegt slecht te zijn)
   - zou meer dan 50 talen aankunnen : hoeveel zijn het er dan? 51, 208???

   Ik zette dat ding in gang en dacht, nu gaat hij eerst vragen in welke taal mijn document is. Vroeg niets, scande gewoon. Het was een tekst van enkele lijntjes, een combinatie van tekst in het nederlands en getallen.

   Resultaat :de tekst die hij zag was ik weet echt niet in welke taal (ik ken er ook geen 208 hé), de getallen waren correct, behalve een datum 10/01/2019

   Gebuisd dus.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Je moet eens snuisteren in die beoordelingen. Ik zie er ééntje staan die kortweg zegt dat text niet wordt herkend, iemand die zegt dat geschreven teksten niet kunnen worden gelezen, een andere die vertelt dat het alle woorden door elkaar husselt. Ook lijken de advertenties je rond de oren te vliegen.
   Ik vrees dat je toch iemand moet gaan zoeken om jouw document samen te vatten hoor.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Ik zoek al heel lang, dus zo rap opgeven doe ik ook niet hé!
   Advertenties in een gratis versie : dat weet je natuurlijk wel een beetje op voorhand, het geld moet ergens van komen. De beoordelingen heb ik wel niet gelezen, maar ik begrijp ze een beetje.
   Ik ga eens snuisteren in de lijst van Merel. Maar dat zijn blijkbaar wel editors, eigenlijk wil ik enkel scannen en tekst herkennen, en de mogelijkheid geven om deze tekst op te slaan in een gangbaar formaat. Ik weet wel dat het resultaat nooit 100% correct zal zijn, er zal altijd nog werk aan zijn. Editen kan ik wel.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Gisteren op tv was er een interessante uitzending mbt tekstherkenning (OCR). Om een jongen van 16 jaar met zware leesmoeilijkheden te helpen om toch sommige films op tv te kunnen volgen bouwde een wetenschapper een slim systeem. Door middel van de camera van een tablet werden nederlanstalige ondertitels gefillmd. De ondertitels werden door OCR - software omgezet naar geluid zodat de jongen in kwestie de tekst kon horen in een koptelefoon.
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   Dat is mooi. Maar ben er dan ook zeker van dat het zeker moet kunnen. De vraag is eerder of dot soort software ook beschikbaar is voor de 'normale' mens.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Toch een bemoedigend resultaat met de app Text Fairy uit de Google Store. De default talen zijn engels en duits, heb er nederlands aan toegevoegd.
   Ik ben vertrokken van een foto gemaakt door de camera van mijn tablet van een text geprint in normale kwaliteit, je kunt ook kiezen om te vertrekken met een nieuwe foto met de camera. Na het starten van het programma moet ge wat sjoemelen met het beeld, dat stond in het begin op zijn kop. Dan OCR gestart, en na enkele seconden kwam eigenlijk een perfect resultaat te voorschijn. Ge kunt dat saven in pdf, ik verkoos om het te kopieren naar hoe noemt dat nu ook weer (plakbord?). Daarna WPS Office geopend en het plakbord geplakt in een nieuw bestand. Alle edit mogelijkheden kunnen daarna uitgevoerd worden zoals met MSWord. Maar het resultaat was zodanig goed dat het zonder editing bruikbaar was.
   Nu ben ik vanaf vandaag geen normale mens meer, dat is ook ambetant.
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   berger,
   Je hebt bent er ambetant van maar blijf AUB nog lang jezelf !
   We hebben er geen last van, wel integendeel.
   Gelukkig zijn er nog enkele ambetanterikken en abnormalen hier !

   Btw het klembord klinkt minder mooi dan het plakboord.

   Maak snel een vulgarizerend artikel van (gebruikshandleiding) en je zal meer mensen kunnen helpen dan vermoed, tenzij dat nightraver je methode zou publiceren in extenso.
   ZEKER DOEN
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Bedankt, ik zal in het vervolg naar het klembord kopiëren in plaats van naar het plakbord.
   Deze test was wel op een zeer eenvoudig geval (een half A4tje tekst redelijk goed geprint), ik zal nu de moeilijkheidsgraad wat opdrijven (bvb een tekst met een afbeelding er in) om uiteindelijk te zien hoe het afloopt met mijn pagina's getypt begin de jaren '70 op wat nu een antiek schrijfmachiene zou kunnen genoemd worden en op papier van minder goede kwaliteit. Als er dan nog geen goede handleiding bestaat zal ik met veel plezier aan uw suggestie denken.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Nog wat testen gedaan met Text Fairy en wat stel ik vast.

   1. Tekst herkenning met domme pdf afkomstig van een bestand gaat goed, zo goed als geen fouten. Dat laat dus toe om domme bestanden slimmer te maken. Eventuele afbeeldingen zijn wel weg, het is ten slotte een software voor tekstherkenning. De afbeeldingen moet je dus op een andere manier recupereren en er terug inzetten met editing software. Kolonnen zijn eigenlijk weg, de teksten die in kolonnen naast elkaar stonden komen nu onder elkaar te staan en dus recupereerbaar.

   2. Mijn eigenlijk probleem dan : het intelligent maken van tekst getypt op slecht papier met een typemachiene uit de jaren 70. Foto genomen met de camera van een androidtablet. Bij het starten van Text Fairy zegt die dat de foto "blurry" is, volgens google translate is dat "getraand", waarschijnlijk bedoelt hij "wazig". Toch het programma laten doen en het resultaat is redelijk. Op een A4 had ik 13 fouten, die worden in het rood gezet. Van die 13 fouten waren er wel 4 correct. Je kunt vanuit text fairy een editing programma oproepen en de fouten verbeteren alvorens het resultaat te saven naar pdf of te kopieren naar het klembord. Vervelend is wel dat - niet erkend worden bvb bij het begin van een nieuwe paragraaf of om een woord te splitsen op het einde van een zin. Ik denk dat met mijn rudimentaire middelen het resultaat er mag zijn.

   3. Ik voel uiteraard de noodzaak om de foto van mijn tekst te verbeteren. Mijn fotostudio is de vensterbank van de living. Buiten op het terras is er meer licht maar waait mijn blad weg. Ik beschik wel over software waarmee de foto misschien kan verbeterd worden : google foto en snapseed. Wie raad heeft bij het gebruik van deze software of betere software kent is welkom.
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Om te voorkomen dat je blad wegwaait kan je hardware gebruiken (baksteen ).
   Snapseed zegt dat het een professionele app is, dus denk ik niet dat ik met een betere kan afkomen en zeker niet met Photoshop.

   Ik zet hier een link naar een filmpje, lees vooral de commentaren eronder, mogelijk zitten daar nog meer dingen tussen die je kan uitproberen.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Die baksteen zit wel in mijn maag, maar ik heb ook plakband.
   Ga dat allemaal eens goed bekijkenn.
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Ik ga maar stoppen met het testen van Text Fairy.
   Ik stel vast dat dat gratis programma eigenlijk perfect werkt als de bron perfect is (goed geprinte tekst op wit papier, een pdf die met de computer is aangemaakt, ....).
   Voor mijn eigenlijk probleem (tekst uit de jaren 70 op papier van de jaren 70) zijn de resultaten niet perfect, maar er is mee te werken. De tekstherkenning geeft een goede basis, maar je moet wel wat editeren. Ik zou toch niet alles overtikken, eerder editeren.
   Wat ik wel geleerd heb na het proberen met een aantal programma's om een foto te verbeteren : van een slechte foto kun je geen goede maken. Zoals van een ezel kun je geen raspaard maken.

   Voor wie het eens wil proberen : een deftige weliswaar engestalige handleiding is te vinden op onderstaand adres:

   https://www.techrepublic.com/article...n-looking-for/