• 1 op 2 jongeren kan niet meer zonder hun smartphone

  7 December 2018 23:57 door
  Als u ook met puberende tieners in huis zit kent u wellicht het fenomeen van de smartphone die onmisbaar geworden. Dit probleem lijkt echter groter dan gedacht.

  Een onderzoek van het onafhankelijk ziekenfonds toont aan dat 1 op 2 jongeren verslaafd is aan hun smartphone. Ze deden hiervoor een enquĂȘte bij 976 jongeren tussen 12 en 23 jaar. Jongeren erkennen dus duidelijk het gevaar van hun smartphone gebruik, doch zien ze vooral veel mogelijkheden. Zo zien jongeren veel mogelijkheden in de smartphone als hulpmiddel op school. Driekwart van de jongeren zou de smartphone vaker willen gebruiken tijdens de lessen, en maar liefst 6/10 is tegen een smartphoneverbod op school.

  Maar liefst 8/10 van de ondervraagde jongeren vond de smartphone en de daaraan gekoppelde sociale media belangrijk om in contact te blijven met hun vrienden.

  Risico's

  Ondanks dat de meeste jongeren wel vinden dat ze genoeg kennis hebben wat sociale media betreft, geeft de meerderheid toch ook toe al negatieve ervaring te hebben ondervonden van hun smartphone gebruik zoals:
  • cyberpesten;
  • iets gepost waar ze later spijt van hadden;
  • sociale druk

  Het is dus belangrijk dat scholen, maar zeker ook ouders hierover gaan sensibiliseren. Zoek samen met uw kinderen een goede balans tussen het echte leven en het digitale leven. Controle kan heus geen kwaad, nu controleren amper 1 op 3 ouders het sociale mediagebruik van hun kinderen. Nochtans ervaren de meeste jongeren die wel door hun ouders gecontroleerd worden dit juist als iets positiefs. Praat hier dus over met uw kinderen.

  Bron: Onafhankelijk ziekenfonds.