• Smart Home

  10 March 2019 21:24 door
  Domotica kennen we ondertussen al even, maar de technologie staat niet stil en in de toekomst kunnen we meer verwachten.
  Smart home, ofwel slim huis.

  Deze term horen we vaker en vaker terug komen de laatste jaren. Vroeger sprak men over Domotica. Domotica staat voor 'de integratie van technologie en diensten om de kwaliteit van leven en wonen te verbeteren'. Ondertussen is deze technologie verbonden met 'het internet' waardoor de mogelijkheden een pak uitgebreider worden.

  Waarom domotica?

  Domotica in normale huizen kwam pas eind 20ste eeuw goed van de grond. Meer en meer huizen werden hiermee uitgerust. Ondanks de hoge kostprijs van een domotica installatie nam de populariteit er snel van toe, vooral bij nieuwbouwprojecten kende het een groot succes. De reden hiervoor? Comfort. We kunnen wel stellen dat comfort de belangrijkste reden was om domotica te installeren. Want wie wil er nu niet genieten van een huis dat alles voor u doet?

  Comfort.

  Wanneer je vroeg in de ochtend uit uw bed komt en uw kopje koffie staat al lekker te ruiken in de keuken, de verwarming die automatisch aanspringt een half uurtje voor je opstaat zodat uw huis lekker warm is als je wakker wordt, de lichten die op bepaalde uren aangaan of uitgaan, rolluiken of ramen die vanzelf open en dicht gaan, ..... het zijn maar enkele zaken die met domotica konden verwezenlijkt worden. Het maakte ons leven dus comfortabeler. De tijd heeft echter niet stilgestaan, domotica stond eigenlijk nog maar in zijn kinderschoenen maar toch was de opvolger daar al. Jawel, slimme huizen, of beter gekend als Smart Home.

  Wat is dan het verschil?'

  Een slim huis (we noemen het voortaan gewoon zo) is eigenlijk domotica die verbonden is met 'het internet'. Onze toestellen in huis worden verbonden met een netwerk, hierdoor kunnen we deze nu ook vanop afstand bedienen. Meestal gebeurt dit via een app op onze smartphone. Dit vergroot weerom het comfort van ons leven. Nu kunnen we ook wanneer we niet thuis zijn dingen gaan doen, bijvoorbeeld:

  • rolluiken omlaag doen
  • lichten aansteken
  • de verwarming alvast opzetten tegen dat we thuiskomen
  • camera's bekijken
  • wasmachine of droogautomaat in of uitschakelen
  • bekijken wat er nog aanwezig is in de frigo
  • muziek of tv aan/uit zetten
  • en nog veel veel meer....


  Welke voordelen biedt dit?

  Ik hoor u nu al denken, waarom zou ik dit nu installeren, welke voordelen haal ik hier nu eigenlijk uit? Wel daar zijn best wel wat goede argumenten voor. Want slimme huizen zorgen namelijk niet alleen voor meer comfort, maar ook kunnen zij ervoor zorgen dat u zuiniger leeft, dat u uw veiligheid vergroot. Al is dat laatste wel een mes dat langs twee kanten snijdt, maar dat leggen we u later nog uit.

  Zuiniger leven dankzij slimme huizen?

  Dat klinkt logisch, toch?
  Stel, u bent op uw werk toegekomen na een stress volle ochtend en u bent vergeten de verwarming lager te zetten? Dat is geen enkel probleem als u een slim huis hebt, want dan kan u via uw smartphone eenvoudig de verwarming weer lager zetten. Bovendien kan u met slimme huizen in veel gevallen elke kamer/ruimte afzonderlijk gaan bedienen. U kan er dus voor kiezen wanneer u na een lange werkdag in uw zetel geploft bent om enkel uw woonkamer te verwarmen, en de andere ruimtes de verwarming lager te zetten. Bovendien bieden huidige systemen de mogelijkheid om in samenwerking met uw energieleverancier uw verbruik op de voet te volgen, op die manier krijgt u nooit onaangename verrassingen en kan u bijsturen waar nodig indien uw verbruik te groot lijkt te worden.

  Veiligheid.

  Deze haalde ik reeds kort aan, een slim huis kan uw veiligheid vergroten. Hoezo?
  Wel, stel u gaat op vakantie, vroeger schakelden we dan vaak een buur of familielid in. Die kwam dan één of twee maal per dag langs u thuis om de brievenbus leeg te maken, de rolluiken open/dicht te doen, .....
  Met een slim huis kan u dat perfect zelf controleren terwijl u rustig op uw rug in de zon ligt. U kan perfect vanop afstand uw rolluiken 's morgens open doen en 's avonds weer dicht. Of u kan uw lichten laten aan en uit gaan wanneer u dat wenst, op die manier lijkt het of er iemand thuis is wat mensen met kwade bedoelingen vaak afschrikt. U kan er tevens ook camera's op aansluiten, zo kan u perfect op eender welk moment uw huis in de gaten houden, van binnen en buiten indien u dit wenst.

  Maar, ..... hier komt dan die andere kant van het mes. Want uiteraard is alles wat verbonden is met 'het internet' een risico voor onze veiligheid. Zeker wanneer het gaat om de automatisering en/of beveiliging van uw huis dient u hier toch wel even serieus over na te denken. U zou toch niet leuk vinden dat er één of andere Chinees of Rus met uw lichten zit te spelen terwijl u aan het werk bent? Of erger nog, inbrekers die uw systeem gekraakt hebben zouden zomaar uw ramen of deuren kunnen ontgrendelen. U begrijpt dat dit lastige gevolgen kan hebben, ga hier dus niet te licht over. Ik geef je alvast enkele tips mee waarmee je zelf al veel in de hand hebt:

  • Hou al uw apparaten up-to-date:
   Het belang van updates is ondertussen wel gekend mag ik hopen. Een apparaat dat altijd netjes up-to-date gehouden wordt kan beter garant staan voor uw veiligheid. Het betreft hier zowel uw slimme apparaten alsook uw computer of smartphone waarmee u uw slimme woning bediend.
  • Schakel uw firewall in:
   Zorg ervoor dat u ten allen tijden gebruik maakt van een firewall. Dat kan zowel hardware matig als software matig. (in de meeste routers zit standaard een firewall ingebouwd)
  • Gebruik een goede anti virus:
   Met het gebruiken van een goede en up-to-date anti virus merkt u het sneller op dat uw netwerk besmet is met een ongewenste bezoeker zoals spyware, virus, ....
  • Bouw een afzonderlijk netwerk:
   Dit klinkt als veel werk, maar dat is het niet eigenlijk. De meeste mensen onder ons sluiten hun toestellen rechtstreeks aan op de modem van hun provider (daarin zit een router verwerkt). Maar wanneer u gebruikt maakt van slimme toestellen is het de moeite waard om dit gescheiden te houden van de rest van uw netwerk. U kan dat al vrij eenvoudig doen door met twee routers te werken. U sluit deze beide routers dan rechtstreeks aan op uw modem, en dan gebruik je één router voor uw normale netwerk (smartphones, pc's, laptop's, smart-tv, ...) en de andere router gebruikt u dan voor uw slimme apparaten. Op deze manier voorkomt u dat het ene netwerk het andere besmet.
   Let op:In dit geval is het belangrijk dat u de firewalls van beide routers uitschakelt en dus enkel de firewall van uw modem/router van uw provider gebruikt.


  Zo, ik hoop u alvast hiermee een beter idee te hebben gegeven van wat een slim huis nu eigenlijk is. Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Compuchrisje.