• Weldra ook GPS-signaal in tunnels in Vlaanderen.

  9 April 2019 22:07 door
  We kennen het allemaal wel, we rijden ergens naartoe met de GPS en dan komen we plots in die tunnel en daar gaat onze navigatie.


  Dat euvel zal ons in de toekomst bespaard worden.
  Bij wegen en verkeer kondigt men aan dat men 320 bluetooth beacons gaat installeren in zes Vlaamse tunnels. Deze beacons moeten ervoor zorgen dat onze GPS apparatuur niet meer uitvalt wanneer we ons in een tunnel bevinden. Het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer) werkt hiervoor samen met Waze, (dat in handen is van Google). De werken zouden klaar moeten zijn tegen eind April 2019 en zouden zo'n 30.000 euro kosten.

  De beacons zullen worden geïnstalleerd in de Craeybeckxtunnel, Kennedytunnel, Tijsmanstunnel, Bevertunnel, Vierarmentunnel en de Leonardtunnel. Google dat eigenaar is van Waze verkoopt deze beacons aan 25€/stuk en per km tunnel zijn er zo'n 25 beacons nodig. Waze verdient naar eigen zeggen niets aan deze verkoop, maar doet het uiteraard ook uit eigenbelang. Want op deze manier kunnen ze de kwaliteit van hun navigatie app weer verbeteren, aangezien ze de tot nu toe 'blinde vlekken' kunnen uitschakelen op deze manier. Bovendien is de technologie open-source, dus ook andere producenten van navigatie systemen zullen deze kunnen gebruiken om ook in hun navigatie accurater te zijn.

  Volgens Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts is dit een win - win - win situatie. Chauffeurs krijgen een betere dienstverlening want hun navigatie zal niet meer uitvallen in tunnels, en hun reistijden zullen accurater zijn en je zal sneller op de hoogte zijn van files. De overheid op zijn beurt kan op deze manier sneller en betere informatie krijgen over problemen op bepaalde punten die nu blind zijn. En Waze en andere producenten kunnen hun navigatie verbeteren hiermee.

  Bron: Datanews
  Reacties 2 Reacties
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Nu eerlijk gezegd, zie ik me nog niet verkeerd rijden in een tunnel. Meestal gaan die gewoon rechtdoor, dacht ik. Maar 't kan wel handig zijn als je moet voorsorteren en daarvoor na de tunnel weinig ruimte voor krijgt.
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   Chrisje,

   Ik kan dat hoor, weet je nog die eerste keer (en de tweede en derde keer) dat ik naar u kwam hahahah, elke keer verkeerd gereden. Ik ben een krak in verkeerd rijden, zelfs in tunnels. Zoals je zegt soms moet je voorsorteren in een tunnel, heb je voor je de tunnel inging niet goed gekeken naar die gps, en ben je dan toch nog verkeerd in de tunnel zelf. Het is snel gebeurt hhahaha