Maar ook hedendaags komen hierbij veel minder aangename zaken aan het licht, ik maak hier even een opsomming van recente gebeurtenissen waarbij persoonsgegevens in het openbaar zijn gesukkeld.
- ziekenhuis lekt gegevens
- verzekeraar verliest gegevens
- advocaat lekt mail en gegevens
- lek in Bluetooth-slot
- netwerk maker kentekenlezers gehackt
- fabrikant e-sigaret en app lekt data
En dan gaat het slechts over de afgelopen week!
Waar voorheen enkel papieren documenten werden gemaakt, was het de spreekwoordelijke speld in de hooiberg dat de inhoud daarvan wereldwijd kon gezien en eventueel gebruikt worden. Nu is het té eenvoudig geworden om als crimineel data van personen met slechte bedoelingen te misbruiken.
De Europese Commissie die zich bezighoudt met de AVG kreeg in het eerste jaar van zijn bestaan al 89 000 overtredingen binnen en 144 000 klachten over privacy.
Zo kreeg Google van de Franse overheid al een fikse boete voor het overtreden van de AVG en mogelijk hangt er nog meer boven het hoofd van deze internetgigant.
En wat te denken over dit artikel van Google zelf? Je online reilen en zeilen, je aankopen, je voorkeuren, je problemen... zomaar verhandelen?
De éne Big Brother na de andere steekt zijn kop op. Vergeten we hierbij ook niet die andere gekende internetreus Facebook (met Whatsapp, Instagram en Messenger) en ja, ook Microsoft.
Zowat je hele leven wordt georkestreerd door deze bombardons, die het wereldwijd verspreiden om er niet enkel een stuiver maar een hele goudberg binnenschuiven hiervoor.
Welk verschil maakt dit met de criminelen die jouw gegevens te koop aanbieden op het internet?
Systeembericht