• Lessen voor kinderen op internet

  20 June 2019 21:00 door
  Maar wat voor kinderen geldt, gaat net zo goed op voor de ouders.

  Emsisoft geeft hier 9 tips die je met je kind kan bespreken als het zich op internet begeeft.
  Omdat is gebleken dat sommige jongeren (en niet alleen zij) nagenoeg de klok rond online zijn, is het best nodig om wat regeltjes na te leven.

  Online zijn betekent dat je ononderbroken informatie binnenkrijgt, maar je geeft ook informatie weg. Prachtig toch? Maar zoals altijd loeren er net zoveel gevaren en daarom deze tips.

  1. Besef vooral dat ééns iets online wordt gezet, het ook online blijft. Selfies, blogs, berichtjes allerlei. Alles kan gedeeld worden, maar alles kan ook bewerkt worden, verkeerd begrepen en verder gedeeld naar gebruikers die er slinkse zaken mee doen.
   Vermits het online blijft, kan het ook later een obstakel worden in het volwassen leven en dat kan verstrekkende gevolgen hebben.
  2. Maak afspraken omtrent het internetgebruik. Sommige afdelingen zijn écht niet geschikt voor kinderen, je kan ouderlijke controle inschakelen als de kinderen nog heel jong zijn. Maar tieners weten snel dat bruggetje te omzeilen, afspraken zijn dus echt nodig. Soms is praten met elkaar veel winstgevender dan het leggen van strikte barrières.
  3. Hou wachtwoorden voor jezelf. Jonge kinderen kunnen nogal eens wat teveel opscheppen en fier hun wachtwoord vertellen aan anderen. Laat het dus goed doordringen dat dat niet mag gebeuren.
   Een goed wachtwoord bouw je op onder verschillende criteria: hoe langer, hoe beter. zelfs 16 tekens of meer. Het moet uniek zijn, gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere accounts. Vermijd het gebruik van geboortedatums, namen of huisdieren. En vooral, sla je lijst met wachtwoorden niet op in een tekstbestand, maak liever gebruik van een wachtwoordmanager, zoals bv Keepass.
   Via de link naar de bron van dit artikel kan je leren hoe je een sterk wachtwoord aanmaakt en opslaat.
  4. Hou je verstand bij op sociale media. Kinderen moeten leren welke dingen ze wel of niet mogen delen. Zo is het verstandiger om wachtwoorden, locatie, telefoonnummer, persoonlijke of vertrouwelijke zaken niet te delen, en aanvallende taal te vermijden. Dat ze terughoudend moeten zijn in het aanvaarden van vrienden of berichten van mensen die ze niet kennen. Het is dus zeker aanbevolen om de privacy-instellingen voor je kind vast te leggen.
  5. Cyberpesten. Al diverse keren is gebleken dat dit soms zware gevolgen kan hebben voor een ontvankelijk kind. Daarom hebben ze jou nodig om hiermee om te gaan en om het te rapporteren aan de instanties. Laat je kind in geen geval reageren op pestgedrag, want dit kan het alleen nog erger maken.
  6. Afspraken maken omtrent installaties van nieuwe apps. Het is zo verlokkend als een nieuw spelletje komt opfloepen, maar een kind beseft niet dat er ook malware kan aan vastkleven, met als gevolg identiteitsdiefstal, dataverlies, financiële gevolgen en zelfs het verspreiden van de malware naar andere apparaten in je netwerk.
   Daarom is ook een goeie waakhond nodig, zorg dat ook je mobiele apparaten beschermd zijn. Vermits het artikel van Emsisoft komt, kan ik dus niet anders dan hun software aanraden.
  7. Denk na voor je klikt. Vertel je kind wat er kan gebeuren als ze lukraak op een link klikken, die de leukste dingen belooft, maar je leven grondig kan vergallen. Het openen van mailtjes van onbekende oorsprong of het downloaden van bijlagen moet altijd met voorzichtigheid gebeuren.
   Online spelletjes kunnen veel miserie meebrengen, is al gebleken, kinderen zijn een gegeerd doelwit voor cybercriminelen.
  8. Wees een degelijke internetburger. Internet is ook een gemeenschap waarin hoffelijkheid en respect basisregels zijn. Ergens aan die andere kant zit er ook een persoon met echte gevoelens.
  9. Hou de kerk in het midden. Moedig je kind aan om ook eens andere hobbies te proberen, zodat ze niet continu aan dat schermpje gekluisterd zitten. Er leven nog meer mensen in de directe omgeving waarmee je leuke dingen kan doen.


  Bron