• Extensies als data-verzamelaar

  22 July 2019 19:37 door
  Zeker acht extensies voor Chrome en Firefox verzamelen data van gebruikers

  Deze extraatjes voor de browser van Google en Mozilla verzamelden bedrijfsinfo en persoonlijke data van zo'n 4 miljoen gebruikers die de extensies hebben geïnstalleerd. Denk dan aan belastingaangifte, creditcardgegevens, reisboekingen, betalingen. Deze info werd door verkocht aan klanten van Nacho Analytics.
  De gewraakte extensies zijn SpeakIt!, FairShare Unlock, Hover Zoom, SuperZoom, PanelMeasurement, Branded Surveys en Panel Community Surveys. Mogelijk zijn deze voor de meeste van ons vrij onbekend. De data van bedrijven en werknemers, communicatie-data van gebruikers die de extensies hebben binnengehaald, boekhoudgegevens werden gewoon te koop aangeboden.
  Na verwittigen van Google en Mozilla werden deze data-grabbelaars automatisch uitgeschakeld en krijgen gebruikers het advies om ze meteen te verwijderen.

  Hoe dit alles in het werk gaat, kan je hier verder nalezen.
  Reacties 1 Reactie
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Bedankt Chrisje

   Vermoedelijk was Google wel reeds op de hoogte over die zaken. Ik denk niet dat ze stonden te wachten op een externe verwittiging. Het kan Google waarschijnlijk geen bal schelen (net evenmin als aan een van onze eminente moderators die zich er bij neergelegd heeft).

   Ik doe niet (meer) mee aan om het even welke "survey". Iedere enquête haalt niets uit en de vragen zijn nooit echt wetenschappelijk methodisch, maar gericht op een resultaat die de opdrachtgevers moet in aanstaan. Ballast en tijdverlies