• Artificiële of kunstmatige intelligentie

  18 April 2023 22:16 door
  AI krijgt steeds meer toepassingsmogelijkheden in onze samenleving, op diverse gebieden.


  Dat je een koffiemachine inzet om een lekker bakje koffie te maken, dat is al een miniatuur toepassing van AI. Nog meer mag je verwachten van je grasmaaier of je robotstofzuiger. Alhoewel, die laatste zal zeker niet aan je gras beginnen knabbelen, want daarvoor is die niet 'opgeleid'.

  AI maakt het mogelijk om bepaalde machines bepaalde acties te laten uitvoeren maar dan met nét ietsje meer nl. ook het plannen, coördineren, en natuurlijk nieuwe zaken aanleren om nog meer uit te kunnen voeren.
  In feite is ook je computer al zo'n ding, het voert acties uit die jij ingeeft met je toetsaanslagen. Er worden data (foto's, documenten) opgeslagen, je verstuurt en ontvangt data. Je videochat, je bewakingsinfrastructuur...
  Met AI zouden vele van deze taken kunnen aangeleerd en naar behoren moeten uitgevoerd worden, terwijl jij lekker een dagje aan het strand doorbrengt. En natuurlijk zal je zelfrijdende wagen je foutloos naar die kust brengen, hierbij eventuele files omzeilend.
  Je airco, je smartphone, de apps die je daarop hebt staan, net als die op je computer, laptop of tablet, of je smartwatch...

  Maar de intentie is om AI nog een belangrijker deel van onze maatschappij in te nemen en om zelfs autonoom te laten werken, dit dank zij uitgebreide rekenkracht en algoritmes. Een mooi voorbeeld in ons dagelijks gebruik is de zoekmachine, waarin gegevens van over de hele wereld worden verzameld en gebundeld, en worden weergegeven naargelang jouw vraagstelling. Net als de vertaling ervan indien gewenst.
  En niet alleen in eigen huis, maar ook erbuiten is AI al een stuk van het dagelijkse leven. Navigatiesoftware zorgt ervoor dat we aankomen op de gewenste bestemming en eventuele verkeersopstoppingen vermijden.
  Scheepvaart, luchtvaart... noem maar op, er komt dataverkeer bij te pas en elk stukje data zorgt voor meer veiligheid en consequentere activiteit.
  In de gezondheidssector wordt er ook uitgebreid gebruik gemaakt van AI, zoals met scans, of het gebruik van een simpele thermometer.

  En behalve wijzelf als persoon (met onze persoonlijke slimme helpers), onze samenleving, is ook onze economie al voor een groot deel gesteund door AI. De periode van automatisering is al voorbijgestreefd, de fabrieken zijn 'slimmer' geworden.

  Zelfs die enkele boeren die ons land nog ziet rondhossen, maken gebruik van AI om hun dieren in de gaten te houden, te berekenen ze nodig hebben als voer, welke producten ze op hun gewassen mogen/moeten gebruiken om een zo productief mogelijke oogst te hebben.

  Al heeft al die intelligentie ook zijn nadelen en die zijn ook niet voor de poes.
  Lees hier maar eens dat ook er goed moet worden nagedacht over het doorgedreven invoeren van AI in onze samenleving.