• Berichten opmaken

  9 mei 2010 21:31 door
  Net als bij onze vorige forum lay-out, is ons systeem om berichten te plaatsen degelijk uitgebreid. Het lijkt allemaal wat moeilijk op het eerste zicht, maar er is altijd een tweede zicht
  Het forum is niet bedoeld om je dagboek bij te houden, of ellenlange artikels te schrijven, dat is enkel voor ons als moderator voorbehouden . Maar als je graag netjes afgewerkte posts wil afleveren, komt deze handleiding wel van pas.

  Klik even onderaan het berichtvenster op 'Meer opties'
  Nu zal je waarschijnlijk even je kruin krabben, maar als je alles per onderdeel bekijkt, krijg je er een idee van wat eigenlijk een WYSIWYG-editor is (what you see is what you get).
  Het grote grijze vlak dient om je bericht in te tikken. Maar behalve dat, kan er nog veel meer.

  We bekijken hiervoor de diverse icoontjes eromheen.

  Wil je een totaal nieuw topic starten dan is er altijd een titel nodig. Vergeet je dit, zal je hieraan herinnerd worden via een pop-up.  Even bekijken wat er allemaal te vinden is, in grote lijnen.

  Klik op het keuzepijltje naast Lettertypen en de voorradige types zijn te bekijken. Selecteer wel je tekst vooraleer je het toepast of stel het lettertype vooraf in. Dit wordt niet onthouden, dus bij een volgende bezoek moet je alles opnieuw instellen.  Grootte van lettertypen zijn beschikbaar van formaat 1 tot en met 7, je kan het voorbeeld zien als je dit vakje openvouwt.  Overlopen we die bovenste balk verder naar rechts, vind je daar een smiley met een pijltje naast, hieruit kan je dus smileys kiezen.  Hetzelfde kan trouwens met de aanwezige kopjes rechts van je berichtinvoer, klik op de link [Meer] om de rest van de voorraad te zien.  Onderaan zie je nog meer van die lachebeksjes en icoontjes. Die dienen niet om in je bericht te plaatsen, maar wel om aan de titel van je bericht een soort merkteken aan te brengen. Dit kan je bv gebruiken om aan te tonen dat je bericht belangrijk is, of om op voorhand al te verwittigen dat het grappig wordt, of triest. Standaard staat 'Geen pictogram' aangevinkt.  En natuurlijk ben je niets met het opstellen van een bericht als je het niet verstuurt. Wil je eerst nog even nalezen of bekijken hoe alles eruit ziet, klik je onderaan op 'Voorbeeld van bericht'. Met de knop 'Nieuwe discussie versturen' wordt je bericht op het forum geplaatst. Je hebt erna nog zo'n 15 minuten de tijd om eventuele aanpassingen te doen.  We bekijken nu de tweede lijn van de opmaakbalk.

  Het eerste blokje met B-I-U, geeft aan je geselecteerde tekst respectievelijk vet, cursief of onderlijnd weer.  Het tweede blokje gebruik je om je tekst, links uit te lijnen, te centreren of rechts uit te lijnen.  Wil je een link maken naar een internetadres (URL), klik je op het wereldbolletje met de schakel. Je krijgt dan een pop-up waarin je het volledige adres moet invullen of via kopiëren en plakken erin kleeft.
  Hetzelfde icoontje met het rode kruis erover dient om de link weer te verwijderen.  Je kan natuurlijk ook een e-maillink invoeren, door op het envelopje te drukken, maar dit wordt ten stelligste afgeraden op het forum, omwille van mogelijke spammers. De link zal trouwens verwijderd worden door één van onze moderators. Dit is om je te beschermen, niet om je te irriteren.  Het miniatuur schilderijtje is de knop om een rechtstreekse url naar een afbeelding te maken. Een afbeelding moet dus wel online staan, heb je een foto die je wil delen met andere leden, upload die dan eerst naar een gratis filehost, zoals bv Imageshack.

  Op een zelfde manier kan je een link naar een online video-filmpje invoegen.  In de pop-up kan je zien welke formaten mogelijk zijn op het forum.  Gebruik je een stukje code, zoals bv voor php, javascript, of andere, zet deze dan even duidelijk apart door de code te selecteren en er met het #-teken een duidelijk afscheiding te maken van de rest van de tekst in je berichtvenster.  Heb je een stuk tekst geselecteerd uit een bericht van iemand anders, of vanaf een andere bron, kan je die markeren door de selectie te 'quoten'.  Gebruik je html-code, duid dit dan ook aan op een selectie.  Soms voeg je een stukje tekst in, die iets meer uitleg geeft over de rest, maar dat er eigenlijk niet bijhoort. Markeer dit door er een koppelteken omheen te zetten.  Als je je ganse opmaak enkel met code ziet, kan je het natuurlijk ook bekijken zoals het er zou moeten uitzien. Hiervoor klik je op de A-tekens helemaal rechts om te schakelen tussen de weergave. Bij een tweede klik erop ga je terug naar de vorige weergave.  De pijltjes die voor die A's verloren gelopen zijn, dienen om je berichtvenster te verkorten of te verlengen. Naar boven om het korter te maken, omlaag om het langer te maken.  Zo zijn we aan het staartje van ons overzicht.
  Onderaan zie je nog een tweede deeltje, waarin enkele opties al of niet aan of uit te vinken zijn.

  Zo kan je instellen of je handtekening in elk bericht of enkel in dit bericht niét moet; een handtekening kan je pas gebruiken als je al een tijdje actief bezig bent op het forum. Lees bij de forumregels wat kan en wat niet.
  Linken automatisch invoegen staat standaard aangevinkt. Je kan ook het gebruik van smileys weren.

  Je kan afbeeldingen, documenten tot een bepaalde grootte als bijlage toevoegen vanaf je computer. Bij het versturen van het bericht zal dit pas in het scherm verschijnen.

  Als laatste kan je nog een poll maken, maar dit doe je best enkel na raadpleging van een moderator.  Testen maar!

  CC
  Reacties 4 Reacties
  1. Phil O'Sophe's schermafbeelding
   Phil O'Sophe -
   Dacht dat ik er alles al van wist, maar toch nog mogelijkheden bijgeleerd .
  1. WaWaKe's schermafbeelding
   WaWaKe -
   O.K. CCJ, Daar zal ik in het vervolg rekening mee houden. Ik maak - meestal - mijn teksten eerst in Word op. Hopelijk worden de Word instellingen met dit systeem behouden.Je mag gerust de opmaak van mijn tekst veranderen. Dat stoort mij niet. Integendeel. m.v.g., WW
  1. salmax's schermafbeelding
   salmax -
   heb weer wat wijzer geworden thx
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   @WaWaKe: net die Word-instellingen worden hier online niet gebruikt. Alle opmaak doe je via de menubalk bovenaan je berichtvenster.
   Alsikhierallesgewoonachterelkaartikmetafentoeeenwo ordjevetertussenzijnonzelezershetsnelbeuomnogteblijvenvolg en.

   Dit is wel een beetje extreem voorgesteld, maar hier moet je écht niet zuinig zijn op schrijfruimte hoor! Ben je een gretige schrijver, gebruik dan de mogelijkheden die je hier aangeboden krijgt. Je kan je werk voorbereiden in Word, maar dan wordt ook overtollige code meegenomen, wat soms hilarische resultaten kan krijgen, zoals hele legers emoticons.
   Wil je het allemaal op je eigen tempo een beetje uittesten, kan dat in forumonderdeel Offtopic. Zet daar gewoon als titel testje of iets dergelijks.