• Configuraties: Februari 2010

  11 februari 2010 13:00 door


  High-end februari 2010
   


  De high-end configuratie: een systeem waarmee iedereen kan uitpakken als een top PC, misschien wel meer gespecificeerd als game pc. Natuurlijk kan deze pc ook dienen voor de dagdagelijkse taken maar hiervoor zou hij eigenlijk te duur zijn, door de hoogwaardige componenten. De High-end configuratie heeft een richtprijs van 2000 tot max. 2500€.

  Processor:
  De Intel® Core i7-860 CPU, codenaam "Lynnfield" beschikt over vier verwerkingseenheden en is geschikt om op een moederbord met Socket 1156 te plaatsen. De processor beschikt over 4x 256 KB Level 2 cache en werkt op een snelheid van 2800 MHz met een "Intel® QuickPath Interconnect" bussnelheid van 4266 MHz. Door het gebruik van Simultaneous Multi-Threading worden 'dubbele' threads gebruikt en wordt de i7-860 virtueel een 8-core processor. De i7-860 heeft een Level 3 Cache van 8MB en een ingebouwde DDR3 geheugen controller.

  Koeler + fan:

  Een tijdje terug bracht Scythe een nieuwe versie van de alom bekende Mugen uit en noemde hem doodgewoon de Mugen II. Met de komst van de nieuwe 1156 socket kwam de verplichting om hiervoor ondersteuning te bieden en werd een s1156 retention kit op de markt gebracht zodat bestaande eigenaars konden upgraden. Nieuwe eigenaars kunnen vanaf nu kiezen voor de Scythe Mugen II rev. B. Hierin zit alles wat je nodig hebt om de koeler op de socket 1156 te monteren.
  Veel meer als de naam hebben de Mugen en Mugen II niet meer gemeen. De afmetingen namen grondig toe en toch nam het gewicht af met zo'n 60gr tot 870gr (incl. fan).
  Het grootste verschil is de vormgeving. Scythe heeft de Mugen II in vijf delen opgedeeld. Dit geeft als resultaat dat elke heatpipe zijn 'eigen' aluminium lamellen heeft. Deze techniek kreeg de naam M.A.P.S. mee, wat staat voor Multiple Airflow Pass-Through Structure. Dit heeft dan weer als resultaat dat er een grote koeloppervlak ontstaat.
  Daarnaast had Scythe ook oog voor afwerking en zo kregen de uiteinden een mooie decoratieve afwerking.
  De fabrikant zelf beweert dat de prestaties met 10% zijn toegenomen.
  Naast veranderingen bleven er ook een aantal dingen ongewijzigd, zoals de 5 koperen heatpipes, de vernikkelde koperen basis en een extra heatsink juist boven de basis. Ook de manier waarop de fanclips bevestigd worden, bleef hetzelfde.
  Zetten we de specificaties nog eens op een rijtje:
  • Modelnaam: Mugen 2 CPU Cooler
  • Modelnummer: SCMG-2100
  • Fabrikant: Scythe Co., Ltd. Japan
  • Afmetingen: 130 x 100 x 158 mm
  • Gewicht: 870g
  • Specificaties ventilator:
   • Dimensie: 120 x 120 x 25 mm
   • Geluidsniveau: 0 – 26.5 dBA
   • Airflow: 0 - 74.25 CFM = 0 - 126 m³/h
   • Toerental (max): 1,300 RPM (±10%)

  • Compatibiliteit:
   • Intel’s sockets: 478, 775, 1366, 1156
   • Amd’s sockets: 754, 939, AM2, AM2+, 940


  Waar de 'oude' Mugen al top was, is deze nog beter! Voor net geen 38€ is deze dan ook nog goedkoper dan de meeste van zijn concurrenten, als die er al zouden zijn.
   


  Moederbord:
  Het MSI P55-GD65 moederbord is gebaseerd op de Intel P55 chipset en ondersteunt alle huidige LGA-1156 CPU's inclusief de Core i7 860 en de Core i5 750. De P55 chipset haalt alle noordbrugfunctionaliteiten over naar de CPU. Daardoor vervalt de combinatie CPU+NB+SB die we steeds in andere chipsets tegenkwamen.
  MSI heeft op dit moederbord een nieuwe functionaliteit toegevoegd; OC Genie. Hiermee kan je met 1 knop je CPU en geheugen overclocken. Volgens de fabrikant zal dit systeem je CPU 300% hoger overclocken dan met de traditionele Intel Turbo Boost.
  Als koeling op het moederbord heeft MSI gekozen voor extra dikke (8mm) heatpipes. Ze zijn maar liefst 60% dikker dan de 'normaal' gebruikte heatppipes en worden daarom Superpipes genoemd. Door deze superpipes worden de moederbordtemperaturen met 50% gedrukt.
  Het moederbord beschikt ook over een 'actieve Phase Switching'. Hiermee controleert het moederbord het energieverbruik naargelang de aard van gebruik. Energie zal voorzien worden als het nodig is.
  Het moederbord ondersteunt ook nog het booten buiten Windows, namelijk in een Winki-omgeving (Linux-gebaseerd), waar Photo View, Open Office, Instant Messaging, Web Browser en Skype toegankelijk is.

  Part Number P55-GD65
  Fabrikant MSI
  Chipset P55
  Northbridge N/A
  Socket LGA-1156
  Geheugensnelheid DDR3-2133 (OC), 2000 (OC)/ 1800 (OC)/ 1600 (OC)/ 1333/1066MHz
  CPU Type Core i7, Core i5
  Aantal CPU's 1
  QPI tot 4.8GT/seconde
  Geheugen Type DDR3
  Geheugen kanalen dubbel
  Max. Geheugen 16GB
  Extern grafisch PCI Express x16 2.0 x1, 1 x8
  IGP N/A
  Southbridge P55 Express
  Audio 8-kanaals
  IDE 133/100/66
  SCSI /
  SATA 3.0 GB/s
  RAID RAID 0,1,0+11,5,10
  LAN LAN 10/100/1000 4 LAN Ports
  Firewire 1
  USB USB 2.0
  BIOS Phoenix
  Formaat ATX

  Geheugen:
  2GB geheugen is dezer dagen het minimum voor allerhande multimedia toepassingen en vooral ook om hedendaagse games goed te kunnen spelen. Maar 4Gb is tegenwoordig ook geen luxe meer. We kiezen voor een setje van 2 maal 2048MB omdat zo de bandbreedte verdubbeld wordt door dual channel. De OCZ 4 GB DDR3-1333 Kit is een goede keuze daar ons moederbord daarvoor ondersteuning biedt
   


  Grafische kaart:
  Enkele weken geleden lanceerde ATI zijn nieuwe reeks grafische kaarten; de HD5000. We nemen deze nieuweling dan ook meteen op in onze High-end configuratie. We kiezen voor de Sapphire HD 5870.
  ATI heeft zichzelf gefixeerd op 3 hoofdkenmerken om de kaart extra goed verkoopbaar te maken.
  Allereerst zijn de nieuwe kaarten DirectX 11 ready. Windows 7 ondersteunt deze en dus hebben we enkel nog games nodig om te kunnen genieten van DirectCompute, multi-threading, Hardware Tessellation en de nieuwe shader 5.0 .
  Een tweede kenmerk is 'Eyefinity', de mogelijkheid om één tot zes monitoren aan te sluiten op de grafische kaart om te gebruiken in een desktopomgeving of om één ongelofelijk brede monitorresolutie te creëren waarop je games kan spelen. Misschien niet voor iedereen even bruikbaar maar toch een innovatie op zich.
  En het laatste, maar natuurlijk niet het minst belangrijke kenmerk, is de prestatie! Waar vroeger ATI en nVidia bij de release van een nieuw OS en DirectX hun kosten laag wilden houden en zodoende 'minder snelle' producten afleverden, is ATI nu een compleet andere weg ingeslagen. De nieuwe HD8570 heeft maar liefst 1600 stream processors (shader processors). ATI heeft alles wat in de kaart zit letterlijk verdubbeld en zo heeft de nieuwe GPU maar liefst 2,15 biljoen transistoren. Dat is 2150 miljoen ! Ter vergelijking; de HD4890 heeft er 959 miljoen.
  Dit maar om te zeggen dat er echt wel enorm veel veranderd is aan de architectuur van de GPU met maar één doel voor ogen; de snelste single-GPU grafische kaart op de markt hebben. De HD5870 levert maar liefst 2,7 TFLOPS aan rekenkracht.
  Bijkomend knap voordeel is dat de kaart maar een maximum TDP heeft van 188Watt, verbluffend laag!

  Kenmerken van de kaart:
  • 1GB GDDR5 geheugen
  • ATI Eyefinity technologie met support voor tot 6 displays
  • ATI Stream technologie
  • Ontworpen voor DirectCompute 5.0 en OpenCL
  • Accelerated Video Transcoding (AVT)
  • Compatibel met DirectX 11 en eerdere versies
  • Ondersteunt OpenGL 3.1
  • ATI CrossFireX™ multi-GPU ondersteuning
  • ATI Avivo™ HD video en display technologie
  • Dynamic power management met ATI PowerPlay technology
  • DL-DVI, DL-DVI, DisplayPort, HDMI
  • PCI Express® 2.0 ondersteuning


  Harde schijf:
  Voor een multimedia en gezins-pc is opslagruimte een belangrijk punt. Ieder gezinslid heeft een eigen account met documenten, iedereen installeert eigen programma’s, er worden grote audio- en videobestanden opgeslagen, … De Samsung 1TB 32Mb SATA II Spinpoint F3 biedt hiervoor een ruime 1000GB. De 32MB cache zorgt dan weer voor verbeterde prestaties. De nieuwe F3 reeks is superstil en energiezuinig.<p style="clear:both;"></p>
   


  SSD:
  Voor het eerst brengen we een Solid State Disk onder in een configuratie. Tot voor kort waren deze SSD's eigenlijk te duur om 'zomaar' te gebruiken. Techniek gaat vooruit, productiekosten dalen, chips worden goedkoper en op die manier komen er tegenwoordig goede schijven op de markt aan een betaalbare prijs.
  Zo plaatsen we in deze configuratie de Intel® X25-M G2 Postville 80 GB.Wie gaat voor snelheid, kiest voor de Intel X25-M Postville. Deze SSD scoort in benchmarks net iets beter dan de OCZ Vertex en Agility.
   


  Optische opslag:
  In een multimediasysteem is een dvd-brander uiteraard een verplichting. We kiezen voor de NEC AD-7240S-0B, die voor nog geen 22 euro alle modernste functies bevat. Het toestel ondersteunt beide standaarden, heeft een maximale schrijfsnelheid van 24x en kan in Dual Layer schrijven.
   


  Blu-Ray
  In een topconfiguratie als deze kan tegenwoordig ook een Blu-Ray brander niet meer ontbreken. Blu-ray is de gedoodverfde opvolger van de DVD, dat staat vast. Momenteel is het als pure opslag misschien nog te duur, maar eens je hem hebt kan je er natuurlijk ook je HD films mee afspelen. We kiezen voor de LG BH08LS.
   


  Diskettestation:
  Diskettes verouderen steeds meer, maar toch steken we een diskettestation in deze configuratie. Dit omdat diskettes nog steeds veel worden gebruikt om tekstdocumenten op te slaan bij gebrek aan een USB-stick of als Windows opstartdiskette. Voor net geen 8 euro tikken we de NEC Floppy black op de kop.
   


  Cardreader:
  Om het multimediagehalte van de configuratie nog meer op te krikken stoppen we ook een card reader in de mid-range pc. De IUCR 75-in-1 internal card reader leest alle verschillende type flashkaarten (o.a. gebruikt in digitale camera’s, mp3-spelers, …) en biedt als extraatje een USB 2.0-poort.
   


  Geluidskaart:
  In een krachtige desktop die ook gebruikt wordt voor multimediatoepassingen mag een losse geluidskaart eigenlijk niet ontbreken. Alhoewel de onboard 7.1 chip zeker geen slechte is, is het toch wel leuker om kwalitatief beter geluid te hebben bij het beleven van je films, muziek en games.
  Deze Creative Sound Blaster X-Fi Titanium heeft daadwerkelijk een hardwarematige DSP aan boord en heeft ondersteuning voor Dolby Digital Live en DTS Interactive.
   


  Behuizing en voeding:

  Behuizing
  De behuizing is de Antec Nine Hundred II. Weer een uitstekend staaltje van design met alles erop en eraan. Het is een stevige kast, dat zich vertaalt in het gewicht. Dat komt omdat ze staal gebruikt hebben in plaats van aluminium.
  Op vlak van koeling hebben ze het onderste uit de kast gehaald. Door de voeding onderaan te monteren, komt de outtake fan van 120 mm rechtstreeks op hoogte van de heatsink. Recht daarboven zit een gigantische 200 mm ventilator. Waar outtake is moet ook intake zijn; dus vooraan zitten twee 120 mm ventilatoren. De plaats waar deze zitten kan je zelf naar wens aanpassen. Alle fans zijn blue-LED. Zet je ze laag genoeg passeert de lucht ook nog eens de HDD-tray's en langs de grafische kaart. Optioneel kan er aan de zijkant en in het midden nog een 120 mm gemonteerd worden.
  Elk van de 4 standaard fans heeft een schakelaartje met 3 standen; low, mid en high .
  Bovendien zit nog voor elke fan een uitwasbare filter dat het stof opvangt.
  De kast heeft achteraan 8 uitbreidingsslots waardoor het mogelijk is 3 grafische kaarten te monteren.
  Op de voorkant zit een I/O paneel met 2 x USB 2.0, 1 x eSATA en Audio In/uit (AC'97 en HDA compatibel).
  Op de achterkant zijn 2 gaten voorzien voor mensen die waterkoeling hebben of wensen.
   


  Voeding:
  Voor een High-end-PC heb je al gauw nood aan een voeding met een vermogen rond 750W-850W. Dat biedt ruimte om eventueel twee videokaarten van stroom te voorzien en om eventueel het systeem te gaan overklokken. Onze keuze valt op de Corsair HX750W.
  Het feit dat de voeding met een enkele, zeer zware 12V rail is uitgevoerd maakt deze zeer geschikt voor overklokkers die hun processor en videokaart(en) tot het maximale opvoeren.
  De HX750 is een modulaire voeding. Behalve de hoofdmoederbordkabel (20/24pins) en de ATX12V/EPS12V, welke permanent aan de voeding gekoppeld zijn, zijn er nog 10 connectoren. Vreemd genoeg worden bij de voeding maar 9 kabels geleverd:
  • 4 PEG powerkabels voor videokaarten met elk een 6/8 pin connector
  • 3 SATA powerkabels met elk 4 plugs.
  • 2 Molex powerkabel waarop 4 plugs elk.

  Op deze manier kan je tot 12 SATA apparaten aansluiten en 2 high-end videokaarten.
  Algemene specificaties:
  • ATX12V 2.3
  • EPS12V 2.91
  • Nominale gelabelde power: 750 W at 50º C.
  • Gemeten maximum power: 1,000 W at 54.9º C.
  • gelabelde efficiëntie: 90%, 80 Plus Gold Certified.
  • Gemeten efficiëntie: Tussen 84.8% en 90.0% at 115 V
  • Active PFC: Ja.
  • Modulair: Yes.
  • Floppydrive Power Connector: Twee
  • Beveiligingen: Over current (OCP), over voltage (OVP), over power (OPP), onder voltage (UVP) en short-circuit (SCP).
  • Garantie: 7 jaar.
   


  Muis en toetsenbord:
  De Logitech Cordless Wave Pro komt, zoals we gewend zijn van Logitech, in een compacte stevige verpakking. Daar heb je op zich weinig aan, het gaat hem uiteraard om de inhoud. In de verpakking vindt je een mooi ogend, ergonomisch toetsenbord, een MX1100 optische lasermuis en de daarvoor bestemde lader.
  De bedieningsmogelijkheden van de muis zijn eindeloos, je hebt het scrollwieltje alleen al, je kan vooruitscrollen, achteruitscrollen, links duwen, rechts duwen, in het midden duwen, en dan heb je nog genoeg andere knoppen op de muis. Je hebt twee knoppen die standaard ingesteld staan om de gevoeligheid te regelen, twee knoppen - vorige en volgende - en de gekende documentschakelaar (soort alt+TAB voor de muis) en natuurlijk de linkse en rechtse muistoets. Als deze knoppen zijn zelf aan te passen in de software. Je kan er zelfs een menu mee maken die zich opent als je die knop indrukt zodat je snel zelfgekozen programma's kan openen. Een ander handigheidje is een extra knop die je scrollwieltjede vrije loop laat. Je kan met een snelle draai aan het wiel tot 20 pagina's per seconde scrollen! Om je een idee te geven, één draai in excel brengt je tot rij 25502!
  Het toetsenbord heeft 16 toetsen méér dan een conventioneel en 12 (De F-toetsen) andere toetsen die dan nog een dubbele functie(in combinatie met Fn) hebben. Hiermee kan gemakkelijk word - excel - internet - messenger - mail - zoekmachine - kalender openen en je batterijstatus controleren en je CD/DVD/BD-spelers openen en sluiten. Hij herkent de juiste toepassingen automatisch, maar je kan deze (natuurlijk!) zelf aanpassen. Er zijn dan nog 3(F4,F5,F6) toetsen die je zelf een functie kunt geven. Je hebt dan nog een aantal grote toetsen op het toetsenbord zitten die dienen voor te zoomen, mediaspeler te bedienen, muziekspeler/mijn afbeeldingen/rekenmachine te openen ed. Ook de toets waarmee je met één druk op de knop je pc laat afsluiten ontbreekt niet.
   


  Luidsprekers:
  Met deze set zal je volledig op gaan in je game door het adrenaline-verhogende surround sound.
  De X-530-speakers gebruiken FDD2™-technologie (Frequency Directed Dual Driver) die overal in de kamer voor een gelijkmatig geluidsveld zorgt. Ga volledig op in de game met de selecteerbare 'matrix-modus', die automatisch 5.1-surroundsound uit gewone 2-kanaals stereobronnen creëert. De compacte satellieten kunnen aan de wand bevestigd worden, en dankzij een speciale klem kan de middenkanaalspeaker boven op de meeste flatpanelmonitoren gezet worden om een eind te maken aan rommelige bureaus. Met het bedrade controlecentrum kun je het volume- en basniveau bepalen of een koptelefoon aansluiten om ongestoord van je games en muziek te genieten.
   


  Beeldscherm:
  16:9 is bij de TV al jaren standaardformaat, terwij dat bij PC nog steeds 16:10 is. Tegenwoordig komt 16:9 steeds meer voor onder de vorm van Full HD.
  Full HD monitoren hebben een resolutie van 1920x1080.
  Waar bij monitoren van 16:10 formaat de gangbare formaten 20,22,26,27 en 30 inch zijn, is dat voor de Full HD 21,5 , 23, 23,5 en 24 inch.
  Wat ook opvalt is dat de meeste monitoren tegenwoordig gebruik maken van een TN-paneel. Dit heeft een lage kostprijs en heeft vooral het voordeel dat het een lage reactietijd kan neerzetten. Ook hebben de monitoren tegenwoordig allemaal een HDMI ingang naast de DVi en VGA.
  Onze keuze, de LG W2442PA heeft een fraaie vormgeving en heeft een paneel met actieve backlightregeling. Dit laat mooie contrastmetingen noteren. Tevens is de helderheidsverdeling en kijkhoek prima en heeft dit scherm een absoluut mooie kleurweergave.