• Image maken met Acronis True Image 10

  14 mei 2007 00:47 door
  Wie ooit gegevens is kwijtgeraakt, door een virus of andere malware of een computercrash, weet hoe het voelt om van vooraf aan te moeten herbeginnen. Al je instellingen op je computer, je bestanden, je programma's kunnen in één klein moment verloren zijn. Maar wie er regelmatig voor zorgt om zijn gegevens te backuppen of zijn/haar gehele systeem als image weg te schrijven op een externe datadrager, bespaart zichzelf heel wat grijze haren of zelfs kaalhoofdigheid.

  Acronis True Image werd ooit aangeboden door een computerblad, als full version én gratis. Waarom niet ingaan op zo'n aanbod? Voor deze handleiding heb ik gebruik gemaakt van zo'n versie. En tijdens het maken ervan is ook mijn image aangemaakt.
  Een proefversie kan je hier downloaden. Dit is de nieuwste en heet nu Acronis True Image 2010. Deze gaat tot waar de image effectief zal aangemaakt worden, maar ondertussen kan je wel zien welke mogelijkheden er nog in het programma zitten. De aankoop (net geen 50 €) is niet overdreven in verhouding tot wat je erbij wint.

  Meestal is er bij aankoop van het programma een bijzonder goede handleiding te vinden, maar voor wie het via andere weg heeft gekregen, zal dit wegwijsje ook van pas komen.

  Dubbelklik op het setup-bestand om de installatie te beginnen.  Dankzij de wizard heb je weinig anders te doen dan op Next te klikken.
  Hiermee ga je natuurlijk akkoord of je raakt niet meer verder.
  Je hebt een product-ID ontvangen of het zit in je aangekochte pakket. Dit vul je in vooraleer op Next te drukken.
  Een beginnend backupper kiest natuurlijk voor Typical Setup, hiermee komen de voornaamste tools binnen je bereik. Ben je iets meer ervaren, kies je Custom om de setup naar wens aan te passen. Met Complete heb je het volledige gamma aan mogelijkheden, maar moet je ook meer schijfruimte prijsgeven. Mijn gratis personal edition liet deze optie extra niet aanklikbaar.

  Voor wie je het programma beschikbaar wil stellen, kies je in het volgende venster:
  De installatie begint ...
  ... en is na enkele minuutjes klaar.
  Je vindt het icoontje op je bureaublad terug, door dubbelklikken hierop open je het programma.  We gaan het nu gebruiken, waarvoor we het hebben geïnstalleerd, een image maken van je actieve C-schijf. En nog wel op een makkelijke manier, gewoon de hele santeboetiek, inclusief geïnstalleerde programma's.

  Opmerking:
  Het regelmatig maken van een image, heeft enkel maar voordelen. Je maakt ze best op een moment dat je zeker bent, dat je virus- en malware vrij bent. Op voorhand ruim je nutteloze bestanden op en zorg je ervoor dat te bewaren bestanden in mappen zijn gesorteerd. Ietwat schijfmanagement a priori is dus geen overbodige luxe.
  Vergeet ook niet om er nadien nog even een registercleaner over te laten wandelen. De uiteindelijke duur van de image zal er alvast een heel pak door verminderd worden.

  Denk er ook aan dat een image een momentopname is. Installeer je later nog andere software, die je zeker wilt behouden, laat je Acronis True Image een nieuw spiegelbeeldje maken, je geeft het dan wel een andere naam. Eventuele vorige images kan je ofwel laten staan (ingeval een nieuwere je met spyware zou lastig vallen), ofwel verwijderen om schijfruimte te besparen.
  • Bootable CD aanmaken

   We beginnen niet meteen met het aanmaken van een image, maar houden een CD klaar in de brander. De bedoeling is om een bootable disk te maken. Bij zwaar gebruik van de harde schijf is het altijd mogelijk dat deze begeeft en je een nieuwe moet kopen. Om je systeem weer 'op zijn oudjes' te krijgen heb je een opstartmedium nodig, vooral als je image op een externe schijf staat en dit niet wordt erkend in de pre-installatiefase van je nieuwe harde schijf.
   Kies in je startvenster voor 'Create a bootable Rescue Media'. Ingeval je vanaf nul moet herbeginnen, heb je tenminste al een opstartbare CD die je image voor je zal terugzetten. Die kan op een andere partitie staan (niet meteen aan te bevelen, of een externe schijf, of op een DVD-set).   De verdere fasen wijzen zichzelf uit, wél een opmerking bij de keuze wààr je de bootable CD wil maken, je kan het ook als ISO-bestand opslaan op je HD om later een CD te branden met je gewone brandprogramma, of het op een andere partitie wegschrijven (ook weer niet echt aan te raden).


   Het schrijven duurt maar heel even, het is bestand is trouwens niet zo heel groot.   De CD zal nadien worden uitgeworpen, hij is nu klaar. Voorzie hem van een label en bewaar hem zorgvuldig.


  [*]Een image creëren

  In het venster Pick a task kies je voor de eerste optie: Back up your files, folders or the entire hard disk.

  Met Next wordt je naar de volgende stap verwezen.

  In dit venster kies je bovenaan de schijf of partitie die je wil spiegelen. Je kan ook meerdere partities aanduiden. In een volgend venster duid je aan waar je het image-bestand wil laten opslaan. In mijn geval bestaat er al een image-adres, de externe schijf N, vandaar dat de doelschijf niet meer moet worden gezocht.

  Start de procedure, naargelang de grootte van de te spiegelen schijf en de snelheid van je computer kan dit van een kwartiertje tot een uur of meer oplopen. Om fouten te voorkomen, laat je ondertussen geen programma's lopen of zijn er geen actieve documenten. Je kan net zo goed de hond es uitlaten ondertussen.  Na dit wachtproces krijg je volgende melding:  Je complete installatie van je schijf/partitie staat nu op de gewenste plaats. Kom je een ongelukje tegen, waar zelfs systeemherstel niet meer helpt, formatteer je gewoon je harde schijf en zet je de image terug.

  Hierbij kan je de aangemaakte bootable CD gebruiken, die ervoor zal zorgen dat het opslagmedium waar de image staat, meteen wordt gevonden. Als er meerdere images zijn, kan je zelfs een keuze maken.

  © compuchrisje voor minatica.be
  Reacties 1 Reactie
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Aanvulling

   Gisteren was ik de grote afwezige, gewoon omdat ik intens bezig was met een reorganisatie van mijn systeem.

   Even terug in de tijd met een afbeelding   Toen was de actieve C de Windows 7 partitie van 60 GB, de XP-partitie had 80 GB gekregen omdat daar nog vele toepassingen vrij vaak werden gebruikt. De bijkomende partities waren en zijn nog steeds bestemd voor opslag.

   Windows 7 is nogal happig in het schijfgebruik en zelfs na het opruimen en het minimaliseren van de systeem-herstelbestanden, bleef er maar weinig vrije ruimte meer over.
   Nu XP naar de achtergrond is geraakt en omdat ik voor mijn Windows 7 toch ook al ben bijgebeend qua software, wou ik Acronis True Image nog eens aan het werk zetten.
   De bedoeling was, om de partitie voor XP te verkleinen in het voordeel van Windows 7. Helaas kan ik geen screenshots op u loslaten, maar ik probeer de diverse stappen te beschrijven.

   Allereerst is het natuurlijk nodig om eerst je partities eens goed op te ruimen en te defragmenteren. En natuurlijk is het best dat alle software up-to-date is voordat je daaraan begint.
   Na het wegschrijven van de images, haal je de boot-CD van ATI uit de stofnetten, stop die in de lade en kijk na of je medium met de image nog steeds is aangesloten op de computer.

   Bij het herstarten van de computer zal de schijf van Acronis automatisch beginnen laden tot je in een pseudo-Windows omgeving komt. Van de getoonde opties in het rechtervenster, neem de eerste 'Volledige versie'. Daarna moet je het programma helpen zoeken naar de back-up die je wenst te maken. Die heeft de extensie .tib, een naamgeving kan je altijd wel wegwijs maken, zodat je je niet vergist.
   Dan komt de gewenste locatie aan de beurt. Omdat XP als eerste werd geïnstalleerd, had die voorheen de C-partitie en dit blijft ook best zo omdat het een dual-boot systeem is en nog moet blijven. Met verder klikken kan je de schijfruimte wijzigen. Dit kan je via het toetsenbord door de gewenste grootte in te tikken, maar dat lijkt het programma nogal moeilijk te vinden. Bovenaan zie je een schuifbalk waar je met een pijltje de grootte van de schijf kan laten 'krimpen'. Ik heb die tot 45 GB gesleept, ruim voldoende voor mijn XP.
   Tegelijk heb ik ook de MBR laten wegschrijven, voor het geval dat dit nodig zou zijn. Belangrijk was hier wel dat er voor de XP-partitie geen vrije ruimte is, die mag enkel erna komen. Dat alles is in te stellen in ATI.

   Het terugzetten van de image verliep vlekkeloos en was op 20 minuutjes geklaard. XP draaide zoals voorheen en had totaal geen last van claustrofobie.

   Eén opmerking, als je iets dergelijks doet, is het belangrijk dat je de backup niet teveel laat comprimeren, zo zie je meteen welke minimum grootte de doellocatie moet hebben.

   Nu er al één besturingssysteem kon draaien, kwam nummer twee aan de beurt en hier begon ik wel even te zweten. Want door het inkrimpen van de XP-installatie was er vrije, niet toegewezen ruimte, bestemd voor Windows 7. Maar die kon ik enkel samenvoegen door deze partitie te verwijderen.
   Even op de tanden gebeten, een kruisje gemaakt en zoef! Er stond een not-allocated space van 93 GB te pronken. Deze moest eerst geformatteerd worden en een naam krijgen. Omdat Windows 7 op D stond, moest dit ook weer D worden.

   Terug de computer gestart met de boot-schijf van Acronis en de image van W7 laten 'terugzetten' op zijn D-adres. Mogelijk ben ik hier wel in de fout gegaan door ook hier de MBR-optie aan te vinken, want na het vermeende herstel kreeg ik een flinke foutmelding en was er geen Windows te zien.
   Een nieuwe poging, waarbij terug de hele procedure werd herhaald (backup opzoeken, valideren, terugzetten), maar dan zonder de MBR te overschrijven, gaf meteen succes.

   De situatie nu   Windows XP heeft nog steeds 24,5 GB vrije ruimte over en zit dus nog gerieflijk en Windows 7 heeft meteen zo'n 35 GB extra armslag.