• Visitekaartjes in Excel

  4 juli 2006 00:24 door
  Natuurlijk bestaan er gespecialiseerde programma's voor, die het maken van je business-cards, alias visitekaartjes, heel eenvoudig voor je samenstellen. Tenminste, als je het programma aanschaft. Je kan het ook binnen je vertrouwde Office, waaronder Excel.

  Dit voorbeeld is gemaakt met Excel 2000

  Als je jezelf niet kan permitteren om visitekaartjes te laten maken bij de drukker, of er een speciaal progje voor te kopen, dan kan je er nog altijd zelf aan beginnen. Het kan in Word, maar ook in Excel. Beiden komen neer op het samenstellen van een tabel met bepaalde afmetingen.
  Een visitekaartje bv. heeft doorgaans volgende maten: 8,5/5,5 cm. In Excel betekent 8,5 cm 42 tekens.

  1. Je begint dus alvast om je gewenste kolommen op maat te zetten. Dit kan je bovenaan een kolom: selecteer ze en vul de gewenste breedte in.
  Je kolommen kan je ook aanpassen door te slepen op de scheidingslijn, natuurlijk.
  Eventueel kan je nog meer kolommen tegelijk selecteren om een heel pak kaartjes te maken, dan moet je dus de breedte: 42*het aantal kolommen invullen, bv. 4 kolommen = 42*4=168.  2.De hoogte ligt iets anders, met standaardopmaak en lettertype heb je zo’n 10 rijen nodig. Nu kan je beginnen aan de opmaak: speel met kleuren voor de celachtergrond, voeg een figuurtje in, natuurlijk bescheiden, doe wat met de randen. Kortom, gewoon experimenteren tot je er tevreden over bent.

  3. Als je een figuur invoegt, zal het niet meteen formaat hebben, met de handgrepen kan je dat aanpassen naar eigen smaak, en verplaatsen op de gewone manier, linkermuisknop op figuur tot je een kruisje ziet en verslepen.
  Met de werkbalk tekenen kan je nog enkele dingen doen: lijnen, autovormen. Wel opletten! Tekst gaat zonder mededogen naar de achtergrond als je een figuur toevoegt, zelfs als watermerk ingesteld. Dit kan wel anders zijn in latere versies van Office.  4. Ja staat best mooi, maar het blijft nog niet bij elkaar? Allereerst klik ik op één afbeelding, zodat deze geselecteerd is, met de shift-knop ingedrukt klik ik op de autovorm. Nu kan je met de rechtermuisknop een snelmenu oproepen en daar kiezen voor “Groeperen”. Zo, Tweety en de ster horen nu bij mekaar.

  5. Nu selecteer je de rijen waar je tekst hebt ingevoerd. Klik in het menu Opmaak op Celeigenschappen en op het tabblad Uitlijning kies je onderaan voor Samenvoegen.
  Nu krijg je waarschijnlijk een verwittiging dat dat samenvoegen gepaard gaat met verlies van gegevens, klik maar op OK. Dat herstellen we wel even.

  6. Bovenaan in de formule balk zie je wat nog overblijft van je gezwoeg. Klik net na wat er nog staat en doe dan Alt+Enter, nu kan je de ontbrekende regels terug invullen.
  Zorg dat het met de uitlijning in orde komt en bekijk dan je afdrukvoorbeeld.
  7. Is het naar je zin? Oké, dan kopieer je nu je brouwsel naar de tweede rij. De cel waar je ze in plakt zal zich automatisch aanpassen. Deze twee grote cellen kopieer je opnieuw en plak je er net onder, met één cel tussen (verknipruimte), dit doe je tot je een A-4tje vol denkt te hebben. Naargelang de instellingen van je marges én met één rij tussen elke gevulde cel kunnen er een 6-tal onder elkaar.
  Zo ziet het printvoorbeeld er bij mij nu uit, wel verkleind natuurlijk:  8. Nu komt het makkelijkste! Je selecteert gewoon de hele eerste kolom, past je derde kolom wat aan in de breedte, en je plakt de hele boel er gewoon in. De tweede kolom maak je iets smaller. Nu ziet mijn pagina er zo uit:
  Niet mis hé! Afprinten dus maar en sla je werkje op, wie weet staat iedereen te springen naar het méést persoonlijke kaartje.
  Succes!!!

  © 2006 Compuchrisje voor minatica.be