Weergegeven resultaten: 1 t/m 2 van 2
 1. #1
  mam@minatica   compuchrisje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 mei 2005
  Locatie
  Waasland
  Berichten
  18.987
  Bedankjes
  15.708
  Bedankt
  36.281 keer in 15.069 posts

  Powerpoint 2007 - 24 - Let it snow

  Let it snow!

  De titel laat het al vermoeden, geïnspireerd door het weer van deze week, halen we er nog wat vlokjes bij. Alleen zullen deze niet zo koud aanvoelen als het échte werk buiten.

  Je kan een autovorm gebruiken als sneeuwvlok, maar iemand die het liever iets makkelijker heeft, kan alvast drie vormpjes downloaden van onze server. Deze zijn aangemaakt door een online programma, wie dus nog meer vlokjes wil toveren, surft eerst naar deze site.
  Daar kan je uit een digitaal opgevouwen stukje papier stukjes uitknippen om uiteindelijk een kunstwerkje open te vouwen.

  Als autovorm gebruik je een cirkel, mooi rond. Geef die een lay-out bv met een kleurovergang, maar zorg ervoor dat wit één van die kleuren is.
  Lijnstijl: geen lijn.

  Wie mijn vlokjes wil invoegen op zijn dia, zal niets te zien krijgen zolang de achtergrond van de dia op wit staat ingesteld. Klik dus even met rechtermuisknop op een plekje in de dia om de achtergrond in te stellen. Je kan natuurlijk ook meteen een foto gebruiken, maar een egale kleur is ietsje overzichtelijker om de vormpjes te bewerken en te animeren.

  Allereerst gaan we ze dupliceren, vele malen, je selectie deelvenster is hier een must. Voordeel bij sneeuw is dat er veel tegelijk mag vallen, dus maken we in de loop van aanmaak groepen aan en geven we die één en dezelfde animatie.

  Dupliceren doe je met het geselecteerde object via de rechtermuisknop - kopiëren - plakken of met de sneltoetsen Ctrl-C en Ctrl-V. Dit laatste gaat veel sneller natuurlijk en het spaart je muis en je (muis)-arm.


  Zet de duplicaatjes op een eigen plekje zodat je weet met welke vlok je te maken hebt. Verklein de vormpjes naar gewenst formaat. Hiervoor sleep je met je linkermuisknop één hoek in de richting van de overstaande hoek, zodat de vlok evenredig in hoogte en breedte verkleint. Je kan de vorm ook eventueel draaien door het groene punt aan te wijzen en deze te verslepen (zie pijlen - nutteloze handeling als je een cirkel hebt gekozen). Zorg ervoor dat ze niet op één lijn komen te staan.


  Heb je alle vormen een plekje en uitzicht gegeven? Selecteer alles met de toetsencombinatie Ctrl+A. Geef de hele zooi de animatie: Afsluiten - Buitenvliegen met volgende instellingen. Als Begin kies je 'Met vorige' en bij de Tijdsinstellingen bij 'Herhalen': Tot einde van dia. Op deze manier zal de sneeuw blijven vallen tot je op een toets drukt om af te sluiten of naar een volgende dia te gaan.


  Je dia ziet er nu wel een beetje rommelig uit.
  Beter zal het er in elk geval niet op worden. Vandaar het nut van je selectie deelscherm als je bepaalde deeltjes tijdelijk wil verbergen of selecteren. Maar dat kan in dit geval ook via het Animatie schema.
  Zoals nu staat ingesteld zal de sneeuwval in één wolk naar beneden komen en dat is niet de bedoeling. Daarom gaan we hier en daar wat sneeuwvlokken een vertraging geven. Enkele tienden van seconden is al voldoende.
  Dubbelklik in het animatieschema op één van de items. De animatie eigenschappen komen dan tevoorschijn.
  In de tab Tijdsinstelling klik je op de pijltjes naast het vakje Vertraging. Bij de éne wat meer of minder dan bij een andere. Dit gaat meteen met een halve seconde ineens, maar je kan zelf ook invullen wat je wenst. Ook de snelheid kan je een beetje anders instellen, van zeer langzaam tot zeer snel.


  Bevestig door op OK te drukken.

  Om de animatie vloeiend te laten verlopen, zet je in de tab effect een vinkje voor Vloeiend begin en Vloeiend einde.


  Klaar?
  Selecteer dan de hele zooi met Ctrl+A en gebruik de pijltjestoetsen om alle sneeuw bovenaan en buiten de dia te brengen.


  Kijk even naar het resultaat door op F5 te drukken.

  Vind je dat er niet genoeg sneeuw valt kan je een deel van de vlokken selecteren, via het animatiescherm of door op de vlokken te klikken (iets lastiger). Kopieer ze en verspreid ze tussen de bestaande vlokken. De bijhorende animaties komen eveneens mee, inclusief de tijdsinstellingen.
  Bekijk het resultaat en pas eventueel aan waar je dat nodig vindt: in de vertraging, versnelling of eventueel plaatsing.

  Onze zwarte of andere kleur achtergrond kunnen we nu gaan veranderen naar iets anders. Kies een stemmig plaatje van een schilderachtig huisje, of een besneeuwde bergwand, in elk geval iets mét sneeuw.
  Klik met rechtermuisknop op de achtergrond en kies voor 'Achtergrond opmaken'.
  Onder Opvulling selecteer je 'Opvulling met figuur of bitmappatroon'. Eventjes verder druk je op 'Bestand' zodat je op je computer gaan zoeken naar je plaatje.


  Zodra je het gewenste hebt gevonden in de lijst, druk je op Invoegen. Je zal zien dat je achtergrond al klaar staat. Deze afbeelding kan je via de tab Afbeelding bij Achtergrond opmaken nog wat bewerken, indien gewenst.
  Sluit het venster via de knop 'Sluiten'. Druk je op 'Overal toepassen' zal elke dia in je voorstelling dezelfde achtergrond krijgen. Niet doen als dat niet de bedoeling is!

  Blijft ons nu het instellen van de duur van de dia. Dit is niet zo eenvoudig omdat we met de preview niet echt een reële preview krijgen. Heb je een chronometer, kan je bij het bekijken via F5 afdrukken tot hoelang je dia in het scherm moet blijven. Ik heb alvast ingesteld op 30 seconden.
  Via het menu Animaties vink je onder 'Volgende dia' Automatisch aan en blijf op het pijltje naar boven klikken tot je de gewenste duur hebt.


  Wil je er nog een muziekje bij, voeg dat dan toe in het venster 'Overgangsgeluid'. Druk ook hier niet op alles toepassen indien je meerdere dia's hebt gemaakt. Dan herbegint het muziekje telkens opnieuw.

  Vergeet niet je powerpoint op te slaan en een naam te geven. Tussendoor opslaan tijdens het bewerken is ook een aanrader. Zo raak je je werk niet kwijt bij eventuele problemen met de computer.
  In het voorbeeldje dat ik tijdens het opstellen van deze les heb gemaakt, zijn de vlokken ruim groot te noemen, dit om even reclame te maken voor de mooie vormpjes die je via de bovengenoemde website kan produceren.
  Het filmpje is te openen in je browser of FLV-player.

  © 2012 compuchrisje voor minatica.be

  Een helpende hand - of meer- is nog steeds welkom! Geef maar een seintje.

 2. De volgende gebruiker bedankt compuchrisje voor deze nuttige post:

  salmax (16 maart 2012)

 3. #2
  PC-Freak   Koshke's schermafbeelding
  Geregistreerd
  8 januari 2006
  Locatie
  Antwerpen
  Berichten
  1.577
  Bedankjes
  2.973
  Bedankt
  3.654 keer in 1.223 posts
  dank je wel Chrisje, heeft zeker heel wat tijd in gezeten en heb nu een nieuw progje : FLV-player, had er nog nooit van gehoord.
  Mooie site ook om vlokjes te maken. Had het al gezien, ben wat laat met mijn commentaar, maja, andere prioriteiten.
  Liefs, Koshke

 4. De volgende 2 gebruikers bedanken Koshke voor deze nuttige post:

  Baloeke (18 maart 2012), compuchrisje (17 maart 2012)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. [Les 22] Let It Snow > Wilma
  Door Nostradamus in forum Paint Shop Pro lessen
  Reacties: 27
  Laatste bericht: 6 januari 2009, 07:30
 2. Gif afbeeldingen in powerpoint 2007
  Door Silverwing in forum Office
  Reacties: 9
  Laatste bericht: 12 januari 2008, 11:05
 3. office powerpoint 2007
  Door castrol_1 in forum Office
  Reacties: 1
  Laatste bericht: 7 december 2007, 19:14
 4. Zet Powerpoint 2007 om naar flash
  Door kingmarsh in forum Office
  Reacties: 7
  Laatste bericht: 6 juni 2007, 19:03
 5. powerpoints openen niet meer in powerpoint 2007
  Door fieldoxide in forum Office
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 27 december 2006, 15:56

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •