Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php on line 580

Parse error: syntax error, unexpected 'rss' (T_STRING) in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php(1399) : eval()'d code on line 1
Forum Minatica - Tutorials - #RevoUninstaller
Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
  1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
  2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
  3. 21.563 #Windows XP repareren
  4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
  5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
  1. 88 compuchrisje
  2. 19 Pilote
  3. 5 g_man
  4. 4 Jelle
  5. 1 PeterN

#RevoUninstaller
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 26 December 2008
Views: 5763
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: Geen score
Tutorial Overzicht/Inleiding Soms krijg je software niet helemaal verwijderd en blijven er mappen of verweesde restbestanden achter op je schijf. Deze werken enkel vervuilend en belasten je systeem bij het opstarten. Met Revo haal je dit euvel weg, maar dit tooltje heeft nog veel meer in zijn mars.
Handleiding Revo Uninstaller

Na de installatie van het programma, gratis op te halen bij de Revo Group, krijg je een icoontje op je scherm dat doet denken aan een programma dat nog moet geïnstalleerd worden.
Het programma is afkomstig uit het oostblok, maar dank zij de opensource community zijn er ook vertalingen gemaakt, en gelukkig ook een Nederlandstalige.Met een dubbelklik, komt er heel wat anders tevoorschijn. Wacht nog even tot Revo alle geïnstalleerde software netjes voor je heeft opgezocht en in alfabetische volgorde heeft gezet. Schrik niet van het getal, want de lijst kan respectabele afmetingen krijgen na verloop van tijd.Ooit heb ik eens Stumble Upon IE Toolbar gebruikt, en nu wens ik die te verwijderen. Het veilig deïnstalleren van software is het hoofddoel van Revo Uninstaller, maar er zijn nog wel meer functies te vinden die handig zijn.
Daarom dat we eerst even een kijkje nemen wat er voor ons op het menu staat.Met de knop gereedschap krijg je een venster waarin 3 onderdelen te vinden zijn.Achter de eerste knop krijg je de mogelijkheid om te bepalen welke programma’s mee mogen opstarten met windows. Hetzelfde dus als wat je krijgt na de opdracht msconfig in het startmenu Uitvoeren. Als je liever de functie van windows gebruikt, laat je dit onderdeeltje maar verder met rust.
Wil je het wel gebruiken, ga dan op het onderdeel staan dat je wenst aan te passen en klik even met de rechtermuisknop. Zoals steeds in Windows krijg je dan een snelmenuutje.

Opgelet! Wees hier voorzichtig met wat je uitschakelt. Sommige startitems zijn noodzakelijk om je computer stabiel te houden.

Onder het rechtermuismenu kan je kiezen om het onderdeel in of uit te schakelen, opzoeken waar je de betreffende uitvoerfile kan vinden, je kan niet geselecteerde items gewoon uit de lijst verwijderen wegens overbodig, of je kan met google gaan zoeken wat die bepaalde opdracht juist betekent. In mijn screenshot heb ik automatische updates geselecteerd, maar ik ga hier geen veranderingen invoeren. Ben je erg nieuwsgierig, klik dan gewoon even onderaan op Eigenschappen. Zo weet je meteen waarvoor het opstartonderdeel dient en vanwaar het wordt uitgevoerd. Je kan het dus een veilig knopje noemen .Onder het knopje Windows Tools krijg je bepaalde functies tot je beschikking die je ook in het configuratiescherm van Windows kan terugvinden.Spijtig genoeg krijg ik hier bij het aanklikken van een onderdeel telkens een foutmelding. Het betreft hier opdrachten die je meestal geeft in een dosscherm (na de opdracht cmd in uitvoeren). Maar anderzijds is het wel een steuntje om te weten welke invoer je juist achter die dosprompt moet intikken.
Bv om je toetsenbord op je scherm te laten weergeven, tik je bij uitvoeren eerst cmd in waarop een dosvenster verschijnt; tik daar osk en rammel op enter en je hebt opeens je toetsenbord op je monitor staan.
Nog ééntje: met het intikken van control + enter krijg je heel je configuratiescherm open.

De derde knop werkt dan weer wél. Junkfiles zijn restbestanden die soms durven blijven hangen op je systeem als een programma zijn ‘rommel’ niet mee neemt bij de deïnstallatie. Klik op deze knop en daarna op Scannen bovenaan in het menu en je systeem wordt gecontroleerd op afvalfiles (junk).In het lijstje dat na het scannen volgt, ga je best nog eens na of je de files wel degelijk kan verwijderen of niet. De tijdelijke (tmp) mogen in elk geval verwijderd worden. Zaken waar je niet zeker van bent, laat je best met rust.

Klik na het aanvinken of wegvinken op de knop Verwijderen in het menu.

Behalve deze optimizers en ruimers zit er nog wat verborgen in dit venster. Onderaan de zwarte knoppen zit nog een uitklapmenuutje om nog enkele toepassingen op de voorgrond te halen.

Klik even op Track schoonmaken en je krijgt volgend venster:De mogelijkheden zie je duidelijk n het rechtervenster. Het ruimt dus alle restjes op van je surfavond, je Word- of andere officebestanden, kortom: het ruimt de rommel op.
Onder de knop MS Office schoonmaken richt het zich welbepaald op Microsofts kantoortoepassingen. Gewoon vinkjes zetten bij de toepassingen die je het vaakst gebruikt, daarna klikken op Opschonen in het menu.
Hier heb je echter geen inzicht in wàt er juist wordt opgeruimd, dus moeten we op het programma vertrouwen.
Scroll nog even verder in het knoppenvenster, je vindt er verder nog een mogelijkheid om vervuilers van Windows op te ruimen en nog ééntje om sporen te wissen op de beschikbare schijven of partities. Hiervoor vink je de partitie aan en klik daarna op uitvoeren. Ook hier heb je geen controle over wat er juist gebeurt tijdens het verwijderen.
Als laatste hebben we nog: Onherstelbaar verwijderen. Wat hiermee bedoeld wordt, is duidelijk. Dit gebruik je enkel als je je computer doorgeeft aan iemand anders of als je de CIA of KGB verwacht. Of het in het laatste geval effectief is geweest moet nog bewezen worden.
Let dus op met deze opties, want na gebruik hiervan zal je zelfs met een systeemherstel niets meer kunnen herstellen, zelfs niet wat je via de prullenbak had verwijderd.

We kijken even verder in het menu en vinden daar Jagermodus. Klik erop en je Revo-venster floept naar het systeemvak onderaan in je taakbalk. En ergens op je scherm zie je een transparante afbeelding opduiken, die ik hier niet als screenshot kon plaatsen (geanimeerde gif).
Hier kan je ook weer mee spelen, sleep het eens met de linkermuisknop naar een snelkoppeling van een programma, druk daarna op de rechtermuisknop en je krijgt alweer een snelmenu.Je kan hier kiezen of je Revo terug in het hoofdvenster gaat uitvoeren, of je dat bepaalde programma mee laat opstarten met Windows, of het betreffende programma wilt verwijderen van je computer, het gifje minder transparant maken of het programma gewoon afsluiten. Een beetje speelgoed dus met een doorstuuroptie naar het hoofdvenster.

Met de andere knoppen in het menu zal waarschijnlijk ook geen probleem zijn. De knop Auto-update dient om RevoUninstaller bij te werken tot de laatste nieuwe versie. Dit kan natuurlijk enkel als je firewall het zoeken op het internet via dit programma niet tegenhoudt. De Help-knop is duidelijk, de functie verwijst wel naar een Engelstalige helptekst.
Met het menu Beeld bepaal je op welke manier je de lijst met programma’s wilt te zien krijgen, waarschijnlijk wel gekend van de instellingen van het beeld in het mappenmenu.

We gaan nu even dichter bij het punt om een programma te deïnstalleren en moeten hierbij langs de knop Opties.
In het tabblad Algemeen vind je de taalinstellingen terug, als je de vertaling hebt gedownload en in dezelfde map hebt gezet als RevoUninstaller, zal je het hier meteen kunnen vastleggen.
Het al of niet zetten van vinkjes zal hier geen zware klus wezen, de opties zijn duidelijk. Bij het uitvinken van ‘Geavanceerde modus aanzetten’ zullen er bepaalde acties niet worden weergegeven tijdens het werken met het programma. Vooral handig voor wie bang is fouten te maken.Op de tab Deïnstalleren is één ding heel belangrijk, nl het aanvinken van de optie Systeemherstelpunt maken voor de deïnstallatie. Met de andere kan je wat uittesten wat het resultaat wordt. Met Systeemonderdelen weergeven worden ook systeembestanden bij de lijst geïnstalleerde software toegevoegd.
Zet je een vinkje bij ‘Alleen de ingebouwde deïnstaller gebruiken’ maak je RevoUninstaller eigenlijk overbodig omdat je dan enkel met de uninstaller van een bepaald programma zelf de actie gaat uitvoeren. Hierbij wordt ook niet zo grondig geruimd in het register.
Laat dus hier best gewoon de standaardopties aangevinkt, wat wil zeggen, de laatste twee.Nog enkele dingen kan je vastleggen voordat je het programma ten volle gaat gebruiken: de instellingen om junkfiles te verwijderen.Het tabblad Algemeen vraagt welke bestanden juist moeten verwijderd worden en op welke manier (naar prullenbak is mogelijk, maar dit is niet de bedoeling). Bepaal de schijven of partities en zet vinkjes bij de extensies die in het onderste vakje te zien zijn. Het veiligste zijn de standaardinstellingen van het programma zelf; welke schijven je wilt schoonmaken is voor jezelf om uit te maken.
Bij uitsluiten worden de mappen en toepassingen aangevinkt die niet mogen verwijderd of aangepast worden. Laat hiervoor ook best de voorgeprogrammeerde instellingen staan, behalve als je zeker bent dat die toepassing nergens voor in gebruik is. Ik zie hier bv nog iets staan van Norton en Incredimail, die ik beiden reeds lang geleden heb gedeïnstalleerd. (Dit bewijst nogmaals dat verwijderen niet altijd helemaal opgeruimd wil zeggen!)Klik op OK om terug in het hoofdvenster met de programmalijst te komen. Nu gaan we er dus aan beginnen!

Ik heb even het Beeld omgezet naar Lijst, zodat er minder scrollwerk aan te pas komt.De bedoeling is Stumble Upon te verwijderen, vroeger een plugin van Internet Explorer, maar nu door onze lieve vriend uit Amerika tot ballast veroordeeld.
Klik op het icoontje of het item in de lijst en daarna bovenin het menu op Deïnstalleren.

Bevestig in de volgende popup je beslissing met Ja om in dit scherm terecht te komen:De eerste optie ‘Ingebouwd’ is tamelijk overbodig, dit betekent dat enkel de deïnstallatie-functie van het gekozen programma wordt gebruikt. Met ‘Veilig’ ben je best af, als je geen idee hebt hoe of wat je mag en kan verwijderen. Meestal kiest men voor ‘Gemiddeld’, optie ‘Gevorderd’ kan je natuurlijk ook proberen als je denkt te weten wat je juist uitvoert.
Wij gaan voor ‘Gemiddeld’, dit houdt in dat het programma zowel veilig van je schijf wordt verwijderd én tevens verwijzingen in het register inclusief restmappen zullen meegenomen worden.

Klik op ‘Volgende’, er wordt meteen een herstelbestand aangemaakt voor het systeem en er wordt een analyse gedaan in de toepassing om de deïnstallatie uit te voeren. Laat Revo even zijn gang gaan.
Je krijgt de melding dat de deïnstallatie is geslaagd en meteen wordt gezocht naar restanten, nadat je op Volgende hebt gedrukt.Je krijgt nu een nieuw scherm met een extract uit het register. Alle verwijzingen naar het programma, dat je net hebt verwijderd, staan in het vet gedrukt. Onderaan het lijstje zie je het aantal registersleutels die een vermelding bevatten.Klik op het plusteken dat voor de vette tekst staat, dit enkel ter controle. Zet een vinkje voor de vetgedrukte teksten of klik op ‘Alles selecteren’ en daarna op ‘Verwijderen’. Er wordt nogmaals een bevestiging gevraagd.
Met een klik op ‘Volgende’ krijg je de nog resterende mappen voorgeschoteld, die door het programma zijn aangemaakt.Deze kan je zonder meer selecteren en laten verwijderen, eveneens met bevestiging.
De restmappen zullen bij een herstart van de computer verwijderd worden. Dat hoef je niet meteen te doen, je kan gerust verder afwerken wat je nog van plan was.Klik nog maar een keertje op Volgende en Voltooien. Ben je nieuwsgierig, dan kan je eventueel nog eens via Vorige laten nakijken of alles wel degelijk is verwijderd. Maar wees gerust, Revo doet zijn werk grondig!

© compuchrisje voor minatica.be