Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php on line 580

Parse error: syntax error, unexpected 'rss' (T_STRING) in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php(1399) : eval()'d code on line 1
Forum Minatica - Tutorials - #Muziek bewerken met Audacity
Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
  1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
  2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
  3. 21.563 #Windows XP repareren
  4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
  5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
  1. 88 compuchrisje
  2. 19 Pilote
  3. 5 g_man
  4. 4 Jelle
  5. 1 PeterN

#Muziek bewerken met Audacity
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 2 February 2009
Views: 8496
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: A+
Tutorial Overzicht/Inleiding Iedereen heeft wel wat muziek staan, en sommigen willen daar wel wat meer mee doen dan enkel beluisteren: bv voor powerpoint, een website, of diverse nummers samenvoegen tot één bestand, stukken weghalen die je niet zo mooi vindt. Audacity is freeware en het gebruik ervan is super gemakkelijk!

Met Audacity haal je geen muziekmanager in huis, wel een gratis programma om muziek naar hartelust te bewerken. Converteren naar andere formaten, inkorten, stilte invoegen of verwijderen, ritme veranderen, grappige effecten, fade-in en fade-out, nagenoeg eindeloze mogelijkheden dus.
Om ook mp3-bestanden aan te pakken, heb je behalve Audacity zelf, ook een plug-in nodig. Er zijn trouwens nog méér plug-ins te bekomen, die we hier echter niet allemaal gaan bespreken.
Na het installeren van Audacity, zal bij het openen van een mp3-file gevraagd worden naar de plug-in, die we samen met het programma hebben opgeslagen. Sla het dll-bestand dus op in de installatiemap van Audacity om het makkelijk te maken.
Als het tijdens de installatie al niet is voorgesteld, kan je via het menu Bestand – Voorkeuren op het tabblad Bediening je eigen taal instellen, zodat alles makkelijker voor je wordt.

Bij het openen van het programma zal je zien dat de meeste items in het menu nog niet bruikbaar zijn, geen nood, want zodra je een muziekje hebt geopend, worden die allemaal actief.


Even bekijken wat er op ons menu staat:De afspeelknoppen zijn te vergelijken met elke mediaspeler. Instellingen voor opnames met micro zijn fijn te regelen, ook terug te regelen met de schuifregelaars in de middenbalk (mixerbalk).
Boven de mixerbalk vinden we het schaartje (knippen), in- en uitzoomen, herstellen, selecties uitrekken of samendrukken.
Onder de mixerbalk vind je de tijdlijn, de weergave ervan kan je via je voorkeuren nog precieser instellen.
Links naast de afspeelknoppen vind je de sneltoetsen voor bewerkingen die je ook in het menu Bewerken kan terugvinden.
De blauwe kriebeldingen zijn de geluidssporen, vermits dit een stereo-opname is, zijn er twee sporen.

De bewerkingen die je met geluidsbestanden kan doen zijn voor elk type toe te passen, dus zowel mp3, wav, ogg… Als een geluidsbestand niet kan geladen worden, probeer je best een plug-in ervoor te pakken te krijgen (enc.dll-bestandjes).

Het is even testen en uitproberen, maar op een gegeven moment heb je de perfecte instellingen gevonden om muziek te ‘temmen’ en wil je die instellingen ook bewaren. Dat kan je via het menu Bestand – Voorkeuren. De tabs die je hier te zien krijgt, zijn nog niet aangepast, neem dit dus niet als leidraad, maar vertrouw op je eigen oren.

Een cruciale tip: sla bewerkte bestanden altijd op onder een andere naam, zo raak je je originele muziekjes niet kwijt en kan je naar hartelust experimenteren.

Kijk om te beginnen of je muziek-infrastructuur klopt met de gegevens die Audacity heeft gevonden.Voer de instellingen in voor de geluidskwaliteit die je wenst te gebruiken, dit zijn standaarden die onthouden worden voor latere bewerkingen.Geef ook aan welk exportformaat je wenst te gebruikenStel de gewenste frequentie inGeef aan naar welke map je de bewerkingen verkiest te verhuizen, standaard komen ze in een tijdelijke map van Audacity zelf.Op dit tabblad kan je wat voorkeuren instellen, interessant is wel de taalBen je geen fan van werken met de muis, stel dan hier je toetsencombinaties in om bepaalde acties uit te voeren.Ben je wél een fan van je muizenbeestje, dan heb je hier de kans om dat even in orde te brengen.Ik ga hier proberen een mp3 om te zetten naar wav en tegelijk de lengte van het stuk passend te maken voor een powerpoint. Je kan dit op twee manieren doen: gewoon via het menu Bestand – Openen en je file zoeken, of via het menu Bestand – Importeren.
Wil je zelf wat zingen of tekst opnemen, heb je natuurlijk een microfoon nodig en moet die plug in het juiste gaatje zitten (meestal rood, het groene is voor het individueel beluisteren van muziek). Je moet dan ook even extra bij de instellingen gaan kijken om een zo zuiver mogelijke opname te bekomen.

Het omzetten van het éne formaat naar het andere is een fluitje van een cent. Als je het bestand hebt geopend, klik je meteen in het menu Bestand en kies je Exporteren als wav. Als je niets speciaals hebt ingesteld op het tabblad kwaliteit bij Voorkeuren zal er een standaard gebruikt worden, die nauwelijks afwijkt van de mp3. Weet je perfect hoe alles moet staan: frequentie, formaat, sinc-interpolatie, dan doe je dat eerst.Na het drukken op de exportfunctie, wordt een standaardmap geopend, meestal een tijdelijke map in Audacity. Wil je het bestand elders dan moet je wel even de weg tonen.Enkele seconden later kan je het product terugvinden.Sluit nu het mp3-bestand af en kies NIET voor wijzigingen opslaan. Je origineel blijft mooi intact op deze manier.
Importeer nu het wav-bestand dat je net hebt aangemaakt.Mijn bestand lijkt nogal bruusk te beginnen en ik wil dat het mooi van zacht naar vol geluid gaat. Hiervoor beluister je best eerst het stukje en klik je even met de muisknop op de plek waar de geluidssterkte volledig moet zijn.
Het handje dat tevoorschijn komt kon ik helaas niet in het screenshot krijgen.Duw nu met dat vingertje de selectie tot bij het begin van de opname, zodat er een grijze verkleuring over beide sporen komt; dat stukje is geselecteerd nu.In het menu Effect, kies je voor fade-in. Dit wordt het resultaat:

Als je het wilt beluisteren, klik je op de groene pijl bij je afspeelknoppen, je krijgt nu enkel die eerste 15 seconden te horen, waarop het effect is toegepast.
In het effectenmenu heb je nu natuurlijk nog een hele resem opties gezien. Die kan je enkel toepassen op geselecteerde stukken van een opname of op een volledig geselecteerd muziekbestand. Zonder selectie is dit menu grijs en ontoegankelijk.

Je kan ook gedeelten wegknippen, aan het begin, einde of ergens tussenin. Hiervoor gebruik je het schaartje of ga je langs het menu bewerken. Je moet dan heel precies werken, zodat je geen horten en stoten in je muziekje krijgt, je kan hiervoor inzoomen door op het vergrootglaasje te klikken. Je zal dan zien dat ook de tijdsinstellingen veel nauwkeuriger worden.
Wil je een voorstelling maken waarin muziek en gesproken tekst bij elkaar zitten, dan wordt je gesproken tekst op een nieuw spoor gezet en best nog in een nieuw venster van Audacity. Dit is echt niet te lastig voor je systeem.

Ook kan je twee stukken muziek in elkaar laten lopen. Hiervoor open je een tweede nummertje, je selecteert het helemaal, kies ‘kopiëren’ en daarna in je eerste venster voor ‘plakken’. De sporen van dit nummer komen onder die van je eerste nummer.
Ik wil bv vanaf 1 minuut dat het tweede nummer heel discreet ‘invalt’.
Dit laten we geleidelijk gebeuren maar ook niet te lang, dat werkt te verwarrend, 10 seconden is dus voldoende.
Die selecteer ik (zie afbeelding) en kies voor Effecten – Cross fade out.Dezelfde periode selecteer ik in het tweede nummer, maar kies hier voor Cross Fade In.
Het resultaat:Natuurlijk lijkt het nu echt op niks; als je dit als muziekbestand zou opslaan zou het ook nog een flinke brok zijn. Daarom halen we de overbodige stukken weg.

Dat geeft ons dit:Hierin is het stuk na de fade-out in het eerste bestand en het deel voor de fade-in van het tweede bestand verwijderd. Als je nu beide dubbelsporen selecteert, via het menu Bewerken – Selecteren – Alles selecteren, kan je dit exporteren naar één enkele geluidsbestand. Geef het een goeie naam zodat het makkelijk te identificeren is nadien.

Exporteer als wav, mp3, ogg en kijk na of de instellingen kloppen. Die kan je trouwens helemaal onderaan het scherm al zien. Elk item dat je opent, wordt een project genoemd, het mixen ervan ook. Je ziet alvast dat de projectfrequentie 44100 Hz is. Dit is de beste om bv op een muziekschijfje te gebruiken. Met minder krijg je slechtere kwaliteit. Maar voor een powerpoint mag het best wat minder, minimaal 11025 Hz of het is niet te genieten. Dit instellen kan je via het menu Bestand – Voorkeuren – Kwaliteit, maar vooral op het tabblad Bestandsformaten.

Op deze manier kan je zowat alles mixen, bewerken door er extra effecten aan toe te voegen, korte stukjes inlassen om een stuk een speciaal tintje te geven, kleine gebreken wegwerken (ruisonderdrukking). Met wat fantasie en voldoende geluidsbestanden zet je een hele show op poten of kan je zelfs voor DJ spelen, want je kan een hele reeks muziekbestanden gewoon aan elkaar plakken om zo voor enkele uren muziek zorgen aan de lopende band. Bedenk wel, dat zulke samengevoegde bestanden al gauw wat plaats innemen. Voorzie dus een speciaal plekje ervoor of brandt ze meteen op een schijfje.
Bij het opslaan zullen enkele meldingen opduiken: je samengesteld bestand zal teruggebracht worden naar twee sporen, wat de bedoeling was. Daarna krijg je de kans op de ID-card in te vullen, dat is wat je elke keer te zien krijgt in de eigenschappen van een geluidsbestand en bevat alle technische gegevens, plus de titels of commentaar die je zelf hebt toegevoegd.Dit is nu mijn eindproduct, de twee geluidsfragmenten samengevoegd op de twee sporen (stereo).

En hier vind je de eigenschappen ervan:Extra tip: bij het bewerken van een stukje, gebruik ijverig het vergrootglas. Het stelt je in staat om zo precies mogelijk te werken, om overgangen, invoegingen, weglatingen onopvallend te maken.
Probeer gelijkwaardige bestanden te gebruiken als je méér dan één geluidsbestand gebruikt.
Bij conversie is er altijd wel een beetje verlies, probeer dit zo klein mogelijk te houden, maar hou rekening met de bestandsgrootte, dit is vooral van belang bij powerpoints.

Succes aan de toekomstige DJ’s!

© 2009 compuchrisje