Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
  1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
  2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
  3. 21.563 #Windows XP repareren
  4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
  5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
  1. 88 compuchrisje
  2. 19 Pilote
  3. 5 g_man
  4. 4 Jelle
  5. 1 PeterN

#Werken met CCleaner
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 24 september 2009
Views: 5773
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: Geen score
Tutorial Overzicht/Inleiding Natuurlijk kan je handleidingen van CCleaner her en der al vinden, maar we sturen onze leden niet graag weg.
CCleaner van Piriform is nog steeds freeware. De laatste versie kan je steeds vinden bij Filehippo.
Downloaden kan je bij Filehippo.Rechtsboven vind je steeds de link naar de nieuwste versie.Kies in de pop-up niet voor Uitvoeren maar wel voor Opslaan, liefst op het bureaublad, zodat je het nergens moet gaan zoeken.
Installatie

Dubbelklik op het pictogram ccsetup en kies nu wel voor Uitvoeren.Bevestig je taalen klik daarna op Volgende in het nieuwe scherm.Vooraf moet je je akkoord verklaren met de gebruiksvoorwaarden, anders krijg je geen knop Volgende te zien. Klik verder op volgende tot je bij de Installatie-opties terecht komt.Haal hier enkele vinkjes weg:
- snelkoppeling op Bureaublad is niet meteen nodig als je vanuit het startmenu werkt
- CCleaner openen als rechtermuisknopmenu in Prullenbak evenmin, behalve als je dat praktisch zou vinden
- Zeker vinkje weghalen bij Yahoo!Toolbar. Met al die toolbars heb je straks niks meer over om je pagina weer te geven.Met de knop Installeren kan je nu de installatie voortzetten.
Dit gaat heel vlot en met het laatste scherm is je installatie voltooid.Het programma starten

Je kan nu het programma starten vanaf het menu of je bureaublad, als je dit tijdens de installatie zo hebt ingesteld.
CCleaner start meestal op met dit venster:De makers van CCleaner zijn zo vriendelijk geweest om al vinkjes te plaatsen voor de items die je zonder problemen kan laten opschonen.
Links in het scherm zijn de hoofditems, we zitten in het onderdeel Cleaner, met rechts twee tabs. Eén voor Windows en één voor andere applicaties.Let niet op het verouderde antivirusprogramma... deze tutorial is gemaakt in een virtuele omgeving, die niet zo frekwent wordt gebruikt.

Controleer voor de zekerheid de aangevinkte items. Indien je ook Firefox als browser hebt, zal die er ook in vermeld staan.

Klik op de knop Schoonmaken en bij de pop-up is het natuurlijk normaal dat je op OK klikt, anders heeft de ruimactie geen enkele zin. Om deze vraag niet telkens opnieuw te laten stellen, zet je een vinkje voor: Dit bericht voortaan niet meer weergeven.Naargelang je software en de grootte van je harde schijf kan het even duren eer CCleaner alles heeft afgetast naar junkfiles.In de lijst zie je nu alle bestanden die zonder problemen kunnen verwijderd worden. Bovenaan kan je zien hoeveel ruimte je hiermee bespaart. In mijn geval is de schijf nagenoeg maagdelijk schoon en valt er niet veel te ruimen.Klik nu op de knop Schoonmaken, even later is de klus geklaard.

Wat betreft de paragraaf Geavanceerd, maak hiervan enkel gebruik als je weet wat je doet. Piriform heeft de 'gevaarlijke' items speciaal in transparant grijs gezet om te vermijden dat er ongelukken gebeuren.Het legen van de Prefetch mappen en de systeemvan cache kan af en toe gebruikt worden, ook de lijst met laatst gestarte toepassingen mogen al es een vinkje krijgen.
IIS Log Bestanden: hierin worden alle activiteiten van Microsoft op jouw systeem opgeslagen (updates, WGA-controlen, etc)
Hotfix uninstaller: elke keer je een hotfix van MS ophaalt en toepast, wordt hiervan het deïnstallatieprogramma op je systeem gezet.

Menu Register

Klik links in het scherm op het volgende onderdeel: Register. Voordat je hier aan een ruimactie begint, kan je een backup laten maken. CCleaner zal je dit zelf voorstellen, accepteer dit dus en ga na waarheen de back-up wordt gezonden.

Vink de nodige registeronderdelen aan, ik heb hier even alle vinkjes actief staan om te laten zien dat zelfs op een blank systeem toch heel wat loze verwijzingen worden geregistreerd.Rechts in je scherm krijg je alle foute registerverwijzingen. Met links alles aangevinkt kan dat flink oplopen, vandaar dat ik meestal elk onderdeel apart laat scannen om een beter overzicht te krijgen.
Bij elk probleem kan je meer info opvragen over de foute regel en eventueel in het register zelf te gaan kijken hoe de vork juist aan de steel zit. Behalve dat, zijn er enkele selectiemogelijkheden en een optie om de foute referentie in een tekstbestand te plakken om eventueel later nog meer gegevens hierover te zoeken.Ben je klaar met het al of niet deselecteren van registerfouten - misschien ben je niet zeker of er eventuele schade zou kunnen aangebracht worden aan bepaalde software - dan mag je klikken op Herstel geselecteerde problemen.
Je krijgt nu de vraag om de wijzigingen op te slaan in een back-upbestand. CCleaner geeft dit automatisch een naam die de datum bevat. Indien je zou ondervinden dat er toch mankementen voorkomen in je systeem kan je met dubbelklikken op dit bestand alle verwijderde registeritems terugplaatsen.

Je krijgt nu een scherm waar je elk onderdeeltje nog eens apart kan bekijken en al of niet herstellen, door op de knop Herstel deze fout te klikken. Je kan het natuurlijk heel kort maken en meteen op Herstel alle geselecteerde fouten te klikken. Dit doe ik nu dus even.
Je moet de actie nog éénmaal bevestigen en roetsj! alles wordt netjes geruimd. Je moet enkel nog het venstertje sluiten.Gereedschap

We gaan in het linkermenu het Gereedschap bekijken.
Een eerste tabblad geeft je de uninstall-functie weer die je ook in je configuratiescherm van Windows kan vinden.Mijn lijstje is pietluttig klein, maar bij de meesten is het uitzicht heel anders. Bij aanduiden van een programma krijg je rechts enkele opties, waaronder deïnstalleren. Dit is voor iedereen vrij duidelijk.

De knoppen waarde hernoemen en waarde verwijderen zijn echter gevaarlijk spul. Zo kan je programma's totaal onklaar maken omdat de registersleutels ofwel een andere naam hebben of gewoon verwijderd zijn. Niet spelen met deze knoppen dus!Het tweede onderdeel bij je Gereedschappen is Opstarten. Hierin vind je nagenoeg dezelfde lijst terug als wat je krijgt bij het commando: msconfig in Uitvoeren om te kijken wat er samen met je besturingssysteem opstart. Vaak staan er dingen tussen die totaal niet nodig zijn bij het opstarten en die door dubbelklinken van de icoontjes of via het menu op een simpele manier kunnen geactiveerd worden.

In mijn lijstje heb ik bv messenger uitgeschakeld door op het te selecteren en op de knop Schakel uit te drukken. Bij een volgende start van mijn (virtueel) systeem zal het dus niet meer mee opstarten.
Andere dingen die zonder problemen kunnen uitgevinkt worden zijn: Adobe-producten, Java, Nero, Pinnacle... kortweg, alle dingen die graag op de voorgrond willen komen en blijven en enkel een vlotte start in de weg staan.Niemand vraagt zijn pc om meteen films te gaan spelen en muziek te draaien of pdf-bestanden te openen. Wil je dat toch wel doen, mag je even nog wat koffie gaan zetten vooraleer je pc-tje paraat staat voor gebruik.
Wil je het onderdeel gewoonweg niet meer in de lijst hebben, klik je op Waarde verwijderen. Het zou dan ook niet meer mogen terug te vinden zijn via 'msconfig'.

De laatste tab in de Gereedschappenbak is Systeemherstel. Om veiligheidsredenen worden alle systeemherstelpunten in optie gegeven, behalve het laatste (lichtgrijs). Wil je om reden van plaatsgebrek wat herstelpunten verwijderen, kan je dit doen door ze te selecteren en op de knop Verwijderen te klikken. Het jongste herstelpunt blijft echter mooi staan. Dit mag je enkel doen als dit nodig zou zijn ivm met een virus en moet dan via de gewone weg gebeuren (Systeemherstel in Systeemwerkset van Bureau-accessoires).Een 4e knop in het linkermenu, Opties, zou eigenlijk helemaal bovenaan moeten staan, om eerst je instellingen vast te leggen voordat je aan het ruimen gaat.

In de eerste tab Instellingen, kan je kiezen wanneer en hoe CCleaner zijn werk moet doen en op welke locaties. Vink Automatisch opschonen aan als je wenst dat je pc telkens met een schone lei moet opstarten. Het opstarten kan dan wel wat langer duren. CCleaner updaten is aan te raden. Er wordt continu gewerkt aan de verbetering van het programma. Je krijgt een melding als er een nieuwe versie beschikbaar is of je kan gewoon rechtsonder de link aanklikken om te zoeken naar updates.In een volgende tab kan je kijken welke cookies je wenst te behouden. Gaat het om sites waarbij een inlog is gewenst, is het makkelijk om deze te behouden.
Door te selecteren en met de pijltjes in het middenveld, kan je de nodige zaken bijwerken.De tab Toevoegen geeft je de mogelijkheid om bepaalde mappen of bestanden toe te voegen of te verwijderen uit de lijst met op te ruimen bestanden.Met Uitsluiten krijg je zowat hetzelfde als in vorige tab, maar dan in omgekeerde richting. Hier kan je bij de 'gewone' cleanbeurt ook nog het register toevoegen (niet aan te raden!)De laatste tab is bestemd voor gevorderden, hoewel hier enkel nog wat toevoegingen zijn bij de instellingen.
Vermits een onoplettendheid grote gevolgen kan hebben is het niet aan te raden een vinkje te zetten voor Waarschuwingsberichten niet weergeven.
Het programma sluiten na schoonmaken bespaart je wel telkens een muisklik.
Minimaliseren naar systeemwerkbalk is tamelijk overbodig, vermits je toch wel een kijk wil hebben in wat er allemaal gebeurt.
Instellingen als INI-bestand bewaren kan je doen als er verschillende gebruikers zijn op de pc. CCleaner ruimt voorlopig nog enkel de bestanden en mappen van de actuele gebruiker. Bij een andere gebruiker geldt hetzelfde, maar dan volgens de instellingen van die andere.
Met deze optie wordt het standaard INI-bestand overschreven met je eigen voorkeuren. Het kan ten allen tijde in kladblok geopend en bewerkt worden.Nog een opmerking:

Onder het hoofdstuk Opties - Instellingen krijg je naast de te ruimen locaties ook de optie: Wis 'Vrije Ruimte'-schijven. Hier gebeurt dan het volgende: na het opruimen van bestanden blijft er natuurlijk een lege plaats op de harde schijf. Die blijft leeg tot ze overschreven wordt door een andere toepassing. Dit heeft als gevolg dat bv bij een verkoop van je pc toch riskeert dat bepaalde informatie toegankelijk blijft of kan gereconstrueerd worden. Gebruik deze optie dus, zodat ook de defragmentatie iets sneller kan gebeuren.
Het wissen van vrije ruimte neemt wel wat tijd in beslag.

Niet alle vrije ruimte kan gecleand worden, sommige delen behoren tot de MFT (Master File Table).CCleaner Portable is een mobiele versie van het programma. Je kan het als zipje ophalen op dit adres: http://www.ccleanercom/download/builds. Pak het bestand uit in een aparte map en kopieer de map naar je USB-stick. De bestanden zijn gebruiksklaar en behoeven geen installatie.

Opruimwerken ongedaan maken

Zijn er na al je ruimwerken toch problemen met je Windows, zoek dan naar het back-up bestandje dat CCleaner heeft aangemaakt.

Met de rechtermuisknop kies je de optie Samenvoegen om je register weer te herstellen.De pop-up hierna vraagt om een bevestiging om het reg-bestandje terug in je register te droppen. Klik gewoon op Ja.en je krijgt de melding dat deze actie geslaagd is.Prullenbakmenu

Als je het programma afsluit, kan je even kijken wat er in het rechtermuisknop menu van je prullenbak staat. Naargelang je instellingen bij de installatie zal je daar CCleaner opstarten en/of CCleaner openen vinden. Met de tweede open je de toepassing opnieuw, vandaar dat ik dit niet heb geselecteerd, mogelijkheden te over om dat te doen.
Maar de optie CCleaner opstarten is wel heel handig als je voor het afsluiten van je pc je achtergelaten 'surfrommel' wil verwijderen. Ook recente documenten, URL's, onlangs geopende programma's... alles wordt mooi opgeruimd met deze opdracht. Je zal het icoontje driftig bezig zien in je systeemvak. Zodra dit verdwenen is, kan je een opgeruimde computer afsluiten.© compuchrisje voor minatica.be