Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
  1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
  2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
  3. 21.563 #Windows XP repareren
  4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
  5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
  1. 88 compuchrisje
  2. 19 Pilote
  3. 5 g_man
  4. 4 Jelle
  5. 1 PeterN

#Windows XP repareren
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 25 november 2006
Views: 24621
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: A
Tutorial Overzicht/Inleiding Als er ernstige fouten zijn binnengeslopen in XP en het terugzetten van een systeem-herstelpunt helpt niet of heeft u niet, of u kunt plotseling alleen nog maar opstarten in de "Veilige mode", dan wordt het tijd om onderstaande reparatiemogelijkheid uit te voeren.
Windows XP repareren

XP-repareren vanuit een opgestarte Windows XP

Laat de computer gewoon opstarten (als veilige modus niet zou lukken). Zorg dat de CD-rom van Windows-XP in de CD-lade zit en laat deze starten. Klik in het welkomvenster Windows XP installeren. In het volgende venster Windows setup moet in de vensterregel achter Type installatie staan : Upgrade (aanbevolen). Klik op Volgende.

Geef op het volgende scherm aan dat u akkoord gaat met de
Gebruiksrechtovereenkomst en klik weer op Volgende. Vul uw productcode in en klik weer op Volgende. Selecteer de gewenste optie op de pagina Bijgewerkte installatiebestanden downloaden en klik weer op Volgende. Volg de aanwijzingen op de overige pagina's van de installatiewizard om XP te laten repareren. Uw instellingen blijven bewaard bij deze methode.

U kunt XP helemaal niet meer opstarten? doe dan het volgende:

XP installeren/repareren vanaf de bootable Windows XP-CD

Hiervoor moet u wel de originele installatie CD van Windows hebben. Het zal dus niet lukken met een recovery CD.


Allereerst moet u even de Bios induiken. Doorgaans komt u daar door direct na het aanzetten van de computer op de"Del-toets te tokkelen. F1 is ook mogelijk.
Ga op zoek naar de BOOT-volgorde (meestal A, C, CDRom of C, A, CDRom) en wijzig dit zo dat het CDRom-station het éérste bootdevice wordt.

Leg dit vast voordat u de Bios afsluit via Save & Exit of F10. De computer zal herstarten, zorg dat de CD klaar zit in de speler.

De computer zal nu proberen te booten vanaf de CD. Er verschijnt de volgende mededeling op uw scherm : "Druk op een toets als u de Computer vanaf cd-rom wilt opstarten". Dit moet u snel doen voordat de computer de CD overslaat en alsnog vanaf de harde schijf gaat opstarten.

Nadat u op een toets heeft gedrukt verschijnt eerst de mededeling: "De
hardwareconfiguratie wordt gecontroleerd" en daarna verschijnt het blauwe scherm van Windows Setup. Onderaan het scherm ziet u twee mededelingen, die u op dit moment kan negeren: "Druk op F6 om een niet-Microsoft SCSI/RAID-stuurprogramma te installeren" en even later "Druk op F2 voor automatisch systeemherstel".
Niets doen dus en rustig afwachten.

Vervolgens ziet u dat er de nodige bestanden worden geladen en dan verschijnt er een nieuw scherm, waarop u drie keuzes krijgt:

Druk op 'Enter' voor het installeren van Windows-XP

Druk op 'R' om de installatie van Windows-XP te repareren

Druk op 'F3' om af te breken.

Kies je voor R kom je in de Recovery of herstelconsole. Hiervoor moet je wel wat kennen van commando's (bv.'fixboot' om de bootsector te repareren); het is dus géén automatisch systeemherstel.

Druk dus gewoon op ENTER.
Er verschijnt dan eerst een scherm "Windows XP Licensing Agreement" dat je met een druk op 'F8' kunt overslaan, waarna je een overzicht krijgt van de bestaande partities. Controleer of de huidige installatie van XP in het vak is
geselecteerd. Zo niet selecteer die partitie waarop XP staat, welke je wilt laten repareren en druk op de 'R'-toets. Werkt dat niet gebruik dan 'Enter'. Let erop dat je XP in dezelfde map laat installeren als voorheen.


Succes !