Deprecated: Assigning the return value of new by reference is deprecated in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php on line 580

Parse error: syntax error, unexpected 'rss' (T_STRING) in /home/m17855mi/domains/minatica.be/public_html/tutorials.php(1399) : eval()'d code on line 1
Forum Minatica - Tutorials - AVG Anti-Virus Free 7.5
Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
  1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
  2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
  3. 21.563 #Windows XP repareren
  4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
  5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
  1. 88 compuchrisje
  2. 19 Pilote
  3. 5 g_man
  4. 4 Jelle
  5. 1 PeterN

AVG Anti-Virus Free 7.5
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 6 December 2006
Views: 42392
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: A
Tutorial Overzicht/Inleiding Antivirusprogramma's kunnen een zegen zijn, als ze werken natuurlijk. Een betaalversie is daarvoor geen garantie, en vermits virussen niet horen tot onze software-voorliefde, willen we er zeker geen extra centen tegen gooien.
AVG is daarvoor een prima oplossing. Een beetje uitleg.
AVG Antivirus Free

Wat heeft AVG free 7.5 je te bieden?

  • Het scant naar NTFS alternatieve dataflows
  • Heuristische virusdetectie
  • Installatie compatibel met 64-bits systemen
  • Dagelijkse update
  • Gebruiksvriendelijke interface
  • Duidelijke foutmeldingen
  • Indicator voor veiligheidsstatus


Download AVG antivirus free, je kan eventueel extra ook avg free spyware downloaden. Beide programma’s zijn gratis voor privé-gebruik. Het is hier te vinden, ook eventuele informatie kan je via de site zelf opzoeken.

Deïnstalleer een eventuele vorige virusscanner. Kijk na via het menu Start – Uitvoeren en typ msconfig om na te kijken welke programma’s automatisch meegestart worden met Windows. Alles wat te maken had met je vorige scanner moet hieruit verdwenen zijn. Na een herstarten van je computer zet je een registercleaner aan het werk.

Installatie
Dubbelklik op het exe-bestandje. Je systeem wordt eerst gescand op onderdelen.




Kies daarna voor Standaardsetup en klik op Next.




Vul de gevraagde gegevens in. Het licensienummer verkrijg je door je versie te registreren; dit is totaal kosteloos en is wel nodig, om je software up-to-date te houden. Noteer voor de zekerheid de manier waarop je die registratie hebt gedaan, naam, licensienummer. Je kan dit ook apart in een text-bestandje bewaren.



Klik op Next.



Je krijgt de juiste gegevens nog eens ter bevestiging. Klik op Finish. Je programma is geïnstalleerd.






Update

Het eerste wat het programma zal willen doen, is updaten om de virusbibliotheek aan te vullen. Hiervoor zet je best even je Firewall af, om de toegang te verlenen.





Ga dus naar het menu Start – Configuratiescherm en scroll tot Windows Firewall. Schakel deze nu uit. De verwittiging moet je maar even negeren.





Na het ophalen van de updates schakel je de Windows Firewall terug in; of de firewall die je ervoor in de plaats hebt, in dat geval moet je een vinkje zetten voor: Ik gebruik een firewalloplossing die ik zelf controleer.
In de Firewall-instellingen zal nu www.grisoft.com als veilig worden beschouwd, is dat nog niet, voeg je het eraan toe. Schakel de Firewall terug in.

Bij de instellingen van je firewall zou je nu dit moeten zien. 4 bestanden beginnend met avg zouden daar aangevinkt moeten staan.




Scannen

Nu het programma klaar is, de updates binnen, laat je het ook zijn werk doen: een eerste volledige scan van je systeem. Hierin kan je ook eventuele externe drives, geheugenstick, diskettes, enz betrekken. Klik op Next om het scannen te starten. Laat het rustig zijn werk doen, doe ondertussen geen andere handelingen op je computer. Het programma werkt vrij snel.
Merk op dat voor elke partitie of ander medium de telling van de bestanden opnieuw gebeurd. Zo weet je meteen hoeveel er op elk onderdeel te vinden is.



Na het resultaat, de diagnose en eventueel de “behandeling” kan je nu veronderstellen dat je systeem beveiligd is.



Als het nog niet gebeurd is, krijg je alsnog de kans om je software te registreren.

Configuratie

Voor Windows 95 en 98 bestaat er de mogelijkheid om een reddingsdiskette te maken, indien je ook over een diskettestation beschikt natuurlijk. Een opstartbare CD maken zit niet in de opties.

Rechtsonder in je systeembalk zie je dit icoontje: .
Met de rechtermuisknop hierop krijg je volgend menu:



Als eerste openen we het Test Center.



Hierin vinden we het Control Center dat we ook vanaf het systeemicoontje kunnen openen (zie screenshot hoger).



Je zal wel even met het Engels overweg moeten kunnen omdat in de freewareversie geen taalmodules beschikbaar zijn. Maar AVG zou net zo goed kunnen staan voor Alles Veel Gemakkelijker.
Klik gewoon rechts op één van de subvensters in het rechterdeel om zo de eigenschappen (Properties) te bekijken en eventueel aan te passen naar je eigen goeddunken.
Hierbij heb je wel enkele beperkingen in de gratis editie, functies die je in de betaalversie wél kan instellen. Dit heeft echter weinig invloed op de functionaliteit van het programma. Het grote voordeel van AVG is dat het met weinig bronnen netjes op de achtergrond blijft werken, wat je van sommige anti-virusprogramma’s zelden kan zeggen.

Nemen we bv het blokje Scheduler (planning) en klik je op Scheduled Tasks, krijg je dit te zien:



Een nieuw schema invoeren gaat niet in de freeware versie, wat misschien wel zonde is.
Je kan elke taak via Edit Schedule bekijken en dààr eventueel wél aanpassingen doen qua tijdstip en manier.



Updates gebeuren dagelijks, je kan enkel het tijdstip instellen, dit gebeurt razend snel en geeft je enkel korte tijd een pop-up die je kan wegklikken.

Je krijgt eerst een voorstel, welke updates beschikbaar zijn:





Even erna krijg je het overzicht van de opgehaalde updates. Dit scherm verdwijnt automatisch na 30 seconden of je klikt het gewoon weg.



Wat alle onderdelen betreft, kan je per deeltje zien welke de status is, onderaan onder de scheidingslijn.



Bij het aanklikken ervan, zullen er onderaan het hoofdscherm telkens ook nieuwe functies beschikbaar zijn.
E-mail bv kan je niet instellen, AVG configureert automatisch het ingestelde standaard-mailprogramma.
Virus Vault is gewoon je Prullenbak, hier komen bestanden terecht die verdacht beschouwd worden. Je kan ze inkijken en als je zeker weet dat het een veilig bestand is (soms worden bestanden met wachtwoord als schadelijk aanzien), kan je ze hernoemen en terug plaatsen.

Volledige scan

Wie wekelijks een volledige systeemscan uitvoert, regelmatig de updates laat binnenlopen, kan zich redelijk gerust achten. Toch is het altijd mogelijk dat één of ander virusje de weg heeft gevonden. Ondervind je zaken zoals: pop-ups, trager werkende programma’s, vastlopers, doe je best een extra scan met online scanners.

In het testcenter klik je gewoon op Scan Computer. Dit kan wel iets langer duren, maar je kan gerust verder werken deze keer. Alles gebeurt op de achtergrond.

Is het scannen gebeurd en er is iets gevonden, krijg je dit scherm:



Eventueel gevaarlijke bestanden kan je terugvinden in Virus Vault.



Wordt er niets gevonden, krijg je dit:



Op het tabblad Virus Results krijg je te zien welke mogelijke bestanden als verdacht worden beschouwd. Je kan erop klikken om de gegevens ervan te vinden, weet je over wat het gaat en zijn de bestanden ongevaarlijk, plaats je ze gewoon terug. Bij elke volgende scan zullen deze bestanden opnieuw opduiken, vanwege hun inhoud, een wachtwoordbeveiliging, of een toepassing die erin verborgen zit (bv makro’s).




Scaninstellingen

Vanuit het testcenter kan je via de knop Scan System Areas instellingen welke mediums aan een scan moeten onderworpen worden. Dit doe je natuurlijk best voordat je met de opdracht scannen begint.



Ook een CD of DVD kan je hierin betrekken, bv hier G:

Ietsje lager vind je nog méér locaties die in de scan kunnen betrokken worden.



Bij Other Settings beslis je of ook de systeembestanden moeten mee gescand worden, bij voorkeur laat je dit wél gebeuren.


Wat doet AVG met besmette bestanden?

De actie hangt af van het soort virus (bekend in de virusbibliotheek):
  • Het virus wordt uit het bestand gefilterd en verwijderd, het besmette bestand wordt hersteld
  • Als het niet kan verwijderd worden, wordt het in quarantaine gezet, de Virus Vault, zodat het geen schade meer kan berokkenen aan je systeem. Je kan het bestand altijd terughalen (inclusief virus natuurlijk)
  • Wordt een virus nog niet herkend, zodat AVG geen actie kan uitvoeren, wordt de naam ervan meegedeeld. Noteer deze en meld ze aan een online anti-virusdienst. Gebruik in géén geval je computer verder!


Hoe weet je of je AVG up-to-date is én je computer beschermt?

Heel eenvoudig, in het Test Center zie je rechts bovenaan een vinkje. Is dit groen, dan is alles in orde. Een andere kleur betekent dat je programma niet is bijgewerkt, of dat je systeem is besmet en niet behandeld.

Een overzicht van de tests én de bekomen resultaten kan je bekijken door op de knop Test Results te klikken in je Test Center.
Het overzicht per test kan je te zien krijgen door het item te selecteren en onderaan op de knop Details te klikken.
Wat de test inhoudt, zie je via de knop Content (Inhoud).



Alles Veel Gemakkelijker, het kàn bijna niet maar het is zo. Met AVG heb je een veilig stukje software in huis, dat je geen cent kost. Het gemis aan enkele instellingen maakt hier geen afbreuk aan.
Ik hoop dat jullie veilig surfen!

© Compuchrisje 2006