Nieuwste Tutorials Meest bekeken tutorials Top Bijdragers
 1. 39.742 AVG Anti-Virus Free 7.5
 2. 36.124 #Ultimate Boot CD maken
 3. 21.563 #Windows XP repareren
 4. 20.623 #Image maken met Acronis True Image 10
 5. 14.647 #Draadloos netwerk beveiligen
 1. 88 compuchrisje
 2. 19 Pilote
 3. 5 g_man
 4. 4 Jelle
 5. 1 PeterN

#Image maken met Acronis True Image 10
Auteur: compuchrisje
Toevoegdatum: 14 mei 2007
Views: 25908
Moeilijkheidsgraad: 1
Score: A+
Tutorial Overzicht/Inleiding Wie ooit gegevens is kwijtgeraakt, door een virus of andere malware of een computercrash, weet hoe het voelt om van vooraf aan te moeten herbeginnen. Al je instellingen op je computer, je bestanden, je programma's kunnen in één klein moment verloren zijn. Maar wie er regelmatig voor zorgt om zijn gegevens te backuppen of zijn/haar gehele systeem als image weg te schrijven op een externe datadrager, bespaart zichzelf heel wat grijze haren of zelfs kaalhoofdigheid.
Acronis True Image werd nog heel recent aangeboden door een computerblad, als full version én gratis. Waarom niet ingaan op zo'n aanbod? Voor deze handleiding heb ik gebruik gemaakt van zo'n versie. En tijdens het maken ervan is ook mijn image aangemaakt.

Een demoversie kan je hier downloaden (104 Mb). Deze gaat tot waar de image effectief zal aangemaakt worden, maar ondertussen kan je wel zien welke mogelijkheden er nog in het programma zitten. De aankoop (net geen 50 €) is niet overdreven in verhouding tot wat je erbij wint.

Meestal is er bij aankoop van het programma een bijzonder goede handleiding te vinden, maar voor wie het via andere weg heeft gekregen, zal dit wegwijsje ook van pas komen.

Dubbelklik op het setup-bestand om de installatie te beginnen.Dankzij de wizard heb je weinig anders te doen dan op Next te klikken.Hiermee ga je natuurlijk akkoord of je raakt niet meer verder.Je hebt een product-ID ontvangen of het zit in je aangekochte pakket. Dit vul je in vooraleer op Next te drukken.Een beginnend backupper kiest natuurlijk voor Typical Setup, hiermee komen de voornaamste tools binnen je bereik. Ben je iets meer ervaren, kies je Custom om de setup naar wens aan te passen. Met Complete heb je het volledige gamma aan mogelijkheden, maar moet je ook meer schijfruimte prijsgeven. Mijn gratis personal edition liet deze optie extra niet aanklikbaar.

Voor wie je het programma beschikbaar wil stellen, kies je in het volgende venster:De installatie begint ...... en is na enkele minuutjes klaar.
Je vindt het icoontje op je bureaublad terug, door dubbelklikken hierop open je het programma.We gaan het nu gebruiken, waarvoor we het hebben geïnstalleerd, een image maken van je actieve C-schijf. En nog wel op een makkelijke manier, gewoon de hele santeboetiek, inclusief geïnstalleerde programma's.

Opmerking:
Het regelmatig maken van een image, heeft enkel maar voordelen. Je maakt ze best op een moment dat je zeker bent, dat je virus- en malware vrij bent. Op voorhand ruim je nutteloze bestanden op en zorg je ervoor dat te bewaren bestanden in mappen zijn gesorteerd. Ietwat schijfmanagement a priori is dus geen overbodige luxe.
Vergeet ook niet om er nadien nog even een registercleaner over te laten wandelen. De uiteindelijke duur van de image zal er alvast een heel pak door verminderd worden.

Denk er ook aan dat een image een momentopname is. Installeer je later nog andere software, die je zeker wilt behouden, laat je Acronis True Image een nieuw spiegelbeeldje maken, je geeft het dan wel een andere naam. Eventuele vorige images kan je ofwel laten staan (ingeval een nieuwere je met spyware zou lastig vallen), ofwel verwijderen om schijfruimte te besparen.

 • Bootable CD aanmaken

  We beginnen niet meteen met het aanmaken van een image, maar houden een CD klaar in de brander. De bedoeling is om een bootable disk te maken. Bij zwaar gebruik van de harde schijf is het altijd mogelijk dat deze begeeft en je een nieuwe moet kopen. Om je systeem weer 'op zijn oudjes' te krijgen heb je een opstartmedium nodig, vooral als je image op een externe schijf staat en dit niet wordt erkend in de pre-installatiefase van je nieuwe harde schijf.
  Kies in je startvenster voor 'Create a bootable Rescue Media'. Ingeval je vanaf nul moet herbeginnen, heb je tenminste al een opstartbare CD die je image voor je zal terugzetten. Die kan op een andere partitie staan (niet meteen aan te bevelen, of een externe schijf, of op een DVD-set).  De verdere fasen wijzen zichzelf uit, wél een opmerking bij de keuze wààr je de bootable CD wil maken, je kan het ook als ISO-bestand opslaan op je HD om later een CD te branden met je gewone brandprogramma, of het op een andere partitie wegschrijven (ook weer niet echt aan te raden).


  Het schrijven duurt maar heel even, het is bestand is trouwens niet zo heel groot.  De CD zal nadien worden uitgeworpen, hij is nu klaar. Voorzie hem van een label en bewaar hem zorgvuldig.
 • Een image creëren

  In het venster Pick a task kies je voor de eerste optie: Back up your files, folders or the entire hard disk.

  Met Next wordt je naar de volgende stap verwezen.

  In dit venster kies je bovenaan de schijf of partitie die je wil spiegelen. Je kan ook meerdere partities aanduiden. In een volgend venster duid je aan waar je het image-bestand wil laten opslaan. In mijn geval bestaat er al een image-adres, de externe schijf N, vandaar dat de doelschijf niet meer moet worden gezocht.

  Start de procedure, naargelang de grootte van de te spiegelen schijf en de snelheid van je computer kan dit van een kwartiertje tot een uur of meer oplopen. Om fouten te voorkomen, laat je ondertussen geen programma's lopen of zijn er geen actieve documenten. Je kan net zo goed de hond es uitlaten ondertussen.  Na dit wachtproces krijg je volgende melding:

Je complete installatie van je schijf/partitie staat nu op de gewenste plaats. Kom je een ongelukje tegen, waar zelfs systeemherstel niet meer helpt, formatteer je gewoon je harde schijf en zet je de image terug.

Hierbij kan je de aangemaakte bootable CD gebruiken, die ervoor zal zorgen dat het opslagmedium waar de image staat, meteen wordt gevonden. Als er meerdere images zijn, kan je zelfs een keuze maken.

© compuchrisje voor minatica.be