• Cloud opslag vergeleken.

  28 November 2018 22:46 door
  Google Drive:


  Google drive. De naam zegt het zelf, dit is de cloud opslag dienst aangeboden door Google.
  Eigenlijk is Google Drive ontstaan voor de opslag van documenten die je aanmaakt met Google Docs, ondertussen is er echter veel meer mee mogelijk. Natuurlijk is het nog altijd de ideale oplossing als u ook Google docs gebruikt, deze werken vanzelfsprekend perfect samen.
  Met Google Drive kan u zowat alle bestanden opslaan die u kan bedenken, foto's, video's, pdf's, presentaties en zelfs Microsoft Office bestanden. Bovendien heb je binnen drive de mogelijkheid om uw bestanden en zelfs gehele mappen te delen met andere gebruikers. Dit geeft u de mogelijkheid om samen te werken met anderen aan uw bestanden.
  Google drive is ook beschikbaar voor bedrijven, deze gaan we hier in dit artikel niet bekijken. Als u daar meer informatie over wenst dan kan u deze hier terug vinden.

  Google Drive voor Windows

  Als u een Windows gebruiker bent dan kan u ervoor kiezen om Google drive te downloaden en te installeren op uw desktop of laptop. In andere besturingssystemen is dit - op moment van schrijven - niet mogelijk. Een reden om te installeren is omdat u op deze manier eenvoudig uw bestanden vanaf uw pc kunt synchroniseren met Google. U kan zelf kiezen welke mappen u al dan niet wenst te synchroniseren. Natuurlijk kan u er ook voor kiezen om uw Google Drive te benaderen via uw webbrowser, op die manier dient u niets te installeren. Het houdt dan natuurlijk ook uw bestanden niet synchroon.

  Google Drive voor Android

  Ik ben zelf een Android gebruiker, ik kan alleen maar opmerken dat de samenwerking tussen mijn Android smartphone en Google Drive perfect samen werken.
  Als Android gebruiker heb je waarschijnlijk wel al een Google account, aangezien je deze nodig hebt om aan te melden bij de 'Play Store'. Je kan met diezelfde account er ook voor zorgen dat er automatische back-ups genomen worden van foto's en bestanden op uw smartphone. Foto's kan je wel best enkel uploaden via een wifi verbinding, tenzij u beschikt over onbeperkte data. Voor foto uploads kan u kiezen tussen hoge kwaliteit of Oorspronkelijke kwaliteit. Bij foto's met een hoge kwaliteit krijgt u van Google onbeperkt gratis opslag ruimte, al uw foto's worden wel gecomprimeerd tot 16MP. Maar geen paniek, 16MP is nog ruim voldoende voor een kwalitatief goede afdruk te nemen tot ongeveer 60 cm x 40 cm. Wanneer je echter kiest voor de oorspronkelijke kwaliteit van uw foto's te houden dan ben je wel beperkt tot de opslagruimte van uw Google account (hoeveel dit is hangt van uw abonnement af).

  Google Drive voor Apple

  Apple is er natuurlijk ook nog. Gebruik je een Apple computer? Dan kan je Google Drive enkel via uw browser bereiken, een app installeren is dus niet mogelijk op uw Apple computer. Op uw Iphone is dit wel mogelijk, die kan je ook gewoon downloaden via de appstore van Apple. Persoonlijk heb ik totaal geen ervaring met Apple, niet met hun iPhones en ook niet hun computers. Ik kan dus niet zeggen hoe de samenwerking tussen deze twee gaat. De mensen die ik ken die het gebruiken zijn even tevreden als ik op mijn Android, dus laten we ervan uit gaan dat het ook daar wel snor zit. Je kan in elk geval bij uw iPhone net zoals bij een Android toestel ervoor zorgen dat er automatisch een back-up van uw foto's genomen wordt.

  Hoeveel opslag is er mogelijk en wat is de kostprijs?

  Bij Google Drive krijgt u maar liefst 15 GB gratis, voor uw foto's is dit zelfs onbeperkt indien u in hoge kwaliteit upload. Hou rekening dat in uw opslag de volgende zaken meegerekend worden: Drive, Gmail (bijlages), foto's. Het is dus best belangrijk om af en toe uw mailbox op te ruimen bijvoorbeeld.

  15 GB Gratis
  100 GB € 1,99 / maand
  1 TB € 9,99 / maand
  10 TB € 99,99 / maand
  20 TB € 199,99 / maand
  30 TB € 299,99 / maand

  Veiligheid van Google Drive


  Zoals met alles begint veiligheid bij de gebruiker. Een sterk wachtwoord is altijd de beste keuze. Maar dat alleen is niet voldoende, u moet rekening houden dat u op uw Drive opslag misschien gevoelige bestanden gaat opslaan, schenk dus voldoende aandacht aan de veiligheid van deze bestanden. Buiten een goed sterk wachtwoord kan u best ook twee-staps-verificatie activeren. Dit kan u trouwens voor uw gehele Google account doen. Natuurlijk neemt ook Google zelf maatregelen om uw veiligheid te beschermen. Zo worden al uw bestanden opgeslagen op zeer goed beveiligde servers, en elke verbinding tussen drive en de gebruiker is bovendien versleuteld (SSL), dus bestanden worden verzonden met encryptie.

  Reacties 8 Reacties
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Proficiat met de nette presentatie en de duidelijke taal. Nuttig informatief stuff .

   Ik heb ook wat met nachten Nightraver. Tijdens een weeral slechte nacht (neen, slecht geweten) heb ik wat mijmeringen hier neergepend.
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   Mooi artikel Merel. Wat is de bedoeling van de links in je document?
  1. berger's schermafbeelding
   berger -
   Zelf heb ik dropbox, google drive en OneDrive. Tot hiertoe nooit een probleem van verlies van gegevens vastgesteld.
   Mijn enig echt probleem is : waar staat dat ook alweer?
   En soms vraag ik me wel eens af waarom ik dat allemaal gratis krijg. Bij Google weet ik het zeker : ze snuffelen het liefst in zo veel mogelijk dingen (zogezegd om ons beter te dienen). Voor Microsoft zal dat ook wel zo zijn zeker. En bij dropbos krijg ik zo nu en dan een vraag om wat meer ruimte te nemen, tegen betaling dan wel.
  1. Obsessed's schermafbeelding
   Obsessed -
   Het is een duidelijk dossier geworden Nightraver
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   Berger, anno 2018 is privacy een ilussie he. Ik lig daar niet wakker van eerlijk gezegd. Dingen die geheim moeten blijven hou ik wel lokaal. Zo zal ik bijvoorbeeld nooit documenten van klanten ofzo online bewaren, die staan zelfs niet op computer. Enkel op een externe die meteen weer uitgaat na gebruik.

   Dank u Obs.
  1. Merel's schermafbeelding
   Merel -
   Citaat Oorspronkelijk geplaatst door nightraver Bekijk bericht
   Mooi artikel Merel. Wat is de bedoeling van de links in je document?
   Ik schrijf zelden een 'echt' artikel. Als er problemen zijn tracht ik mij te documenteren en schrijf voor mezelf wat nota's gaandeweg, om mij te herinneren wat belangrijk is. Nu blijkt dat mijn eigen nota's zonder al te veel editiewerk bruikbaar kunnen zijn voor anderen. De getoonde links zijn er voor mijzelf ; hier evenwel nuttig om aan te tonen dat (zoals je zelfs schrijft) er legio aan documenten en vergelijkende reviews bestaan over het onderwerp. Ieder heeft zijn eigen test gemaakt maar uiteindelijk vindt men wel gemeenschappelijke zaken terug onderling. Links kunnen nuttig zijn om lezers aan te sporen zelf regelmatig op zoek te gaan naar meerdere visies. Uw artikel heeft de grote verdienste om ongebonden te zijn aan vulgariserende pers en hoofdredactoren, die beslissen wat mag of moet. Je tekst is gebaseerd op real life ervaringen en daardoor waardevol. Mijn tekst is oorspronkelijk niet bedoeld als "artikel", maar resulteert vanuit uit nota's voor mijzelf, waaronder .... links; meestal engelstalige websites van hoger gehalte. Die zijn niet toevallig dikwijls van steeds dezelfde "betere journalisten"
  1. compuchrisje's schermafbeelding
   compuchrisje -
   Merel is inderdaad iemand die veel bezig is met het verwerken van informatie die hij belangrijk vindt, soms vindt ik die zaken wel es terug in mijn mailbox (waarvoor altijd dank).
   Nightraver heeft zichzelf best overtroffen met dit artikel, maar zijn vorige behandelen toch ook tamelijk actuele onderwerpen, ook al staat er niet altijd iets over in de krant. Maar als het niet in de krant staat, dan vind je het hier toch weer terug!
  1. nightraver's schermafbeelding
   nightraver -
   dank jullie voor de complimenten. Dat motiveert mij alleen maar om meer te schrijven.