Weergegeven resultaten: 1 t/m 1 van 1
 1. #1
  Erelid  
  Geregistreerd
  3 mei 2005
  Berichten
  6.753
  Bedankjes
  1.658
  Bedankt
  8.405 keer in 3.300 posts

  Uitroep Faq Mobo's, CPU's en Geheugen

  FAQ Mobo's, CPU's & Geheugen

  AMD Vs Intel:
  Veel gestelde vraag, al dan niet op het forum, wat is beter AMD of Intel? Maak dit best voor jezelf uit, het is trouwens sterk afhankelijk van je eisen en je voorkeur…en door de prijsoorlogen tss beide fabrikanten ook wel het budget.
  In deze vergelijkingstabel kan je verschillende CPU’s met elkaar vergelijken in verschillende werkomgevingen.

  Verschillende sockets vergelijken:
  Intel: De socket 775 is de opvolger van de 478. Op de So775 past zowel de 64bit als de Dual Core.(de 5n1, 6nn, 8nn en 9nn serie). En op bepaalde specifieke borden kan je de nieuwste Core 2 Duo CPU’s gebruiken ( die een FSB van 266MHz QDR ondersteunen) en de nieuwste generaties 775 borden (met oa. G965, P965 en Q965) ondersteunen alle So775 CPU’s.

  Wat AMD betreft zitten we met 3 sockets: So754, So939 en SoAM2. Hier is het grote verschil dat So754 maar beschikt over een 64bits DDR geheugencontroller tov een 128bits voor de So939. Deze laatste kan dus 2 maal zoveel data transporteren. Om nu in snelheid uit te drukken, een model met dezelfde kloksnelheid van een So939 is sneller dan een So754, maar wanneer je hetzelfde model vergelijkt, dan zijn ze ongeveer even snel omdat dan de So754 een hogere kloksnelheid heeft.
  Dan heeft AMD de overstap gemaakt naar de SoAM2, die ook een 128bits geheugencontroller heeft maar dan DDR2. DDR2 heeft een pak meer bandbreedte dan DDR maar toch zie je in Benchmarks dat er praktisch géén prestatieverschil is met de So939…

  Single core Vs Dual Core:
  Het grote verschil tss deze twee is dat je met een Dual Core meerdere “treads” tegelijkertijd kan verwerken. “Threads” kunnen van 1 programma komen maar ook van meerdere programma’s die maar met 1 tread kunnen werken. Makkelijker gezegd, als je dus een fatsoenlijk OS gebruikt (Win XP/NT/Vista of Linux) en daarbij nog simultaan met meerdere programma’s werkt zal een Dual Core systeem veel beter reageren. Ben je iemand die maar steeds met 1 ding tegelijk bezig is (internet, office, mail,…) dan hoef je die duurdere investering zeker niet te doen.

  Geheugen:
  Slecht geheugen bestaat vandaag de dag niet meer. Ze zijn allemaal stabiel en leveren goede prestaties voor hen die ze “gewoon” willen gebruiken. De verschillen zitten enkel nog in de overclockbaarheid, in de service en de garantie.
  De A-merken zijn nog steeds Corsair, Kingston, Infineon, Samsung en TwinMos. De betere om te overclocken zijn Corsair, OCZ, TwinMos en A-Data en dit door de kwaliteit van de chips.
  Soms zie je wel dat bepaalde merk/type latjes niet met een bepaald merk/type moederbord werken. Dit is het zogenaamde Compatibiliteitsprobleem. Meestal vind je op de site van de fabrikant van het moederbord wel compatibiliteitstabellen over welk geheugen uitstekend of juist niet werkt met welk moederbord. Meestal vind je in de handleiding van je moederbord ook wel informatie over welke geheugenconfiguraties (lees ook combinaties) mogelijk zijn en welke niet.
  Dan rest ons nog te vertellen over de “snelheid” van het geheugen, of de CAS latentie. Hier geldt de regel, hoe lager hoe beter, hoewel het verschil tss bv CL2 en CL3 niet merkbaar is…enkel in benchmarks en bij overclocken, waar normaal gezien laaglatentie geheugen beter overclockt.

  Overzicht van CPU’s:

  overzicht van alle CPU’s
  AMD CPU’s vergelijken
  Intel CPU’s vergelijken
  Vanalles over CPU’s
  Een bron van louter technische info van CPU’s

  Overzicht van chipsets:

  Hier vind je alles over CPU’s en chipsets

  Overzicht van moederbordfabrikanten:

  Wat is chipset, northbridge en southbridge?
  De chipset is het eigenlijke hart van je systeem. Het dient om alle verschillende onderdelen met elkaar te laten samenwerken en communiceren. Bij desktops zie je meestal een northbridge en een southbridge.

  Northbridge: staat het dichtst bij de CPU, en dit laatste gebruikt de northbridge om te kunnen communiceren met de systeemcomponenten. Ook het geheugen, de AGP (advanced graphics port) en de snelle PCIe (8x en 16x)poorten staan in verbinding met de northbridge. De FSB (front side bus) is bepalend voor de snelheid waarmee de communicatie gebeurd. Overclock je dus je PC, overclock je ook je northbridge. Bij de So754 is de geheugencontroller verplaatst van de northbridge naar de CPU (geïntegreerd) waardoor de northbridge enkel nog een AGP/PCIe controller geworden is.

  Southbridge: dit is het deel van de chipset dat de langzamere PCIe (1x en 4x), de PCIbus en de I/O interfacing (IDE/ parallelle en seriële interfaces/audio/USB,…)controleert.

  Single chip chipsets: Hierbij zitten de northbridge en de southbridge in 1 chip gebakken. Het is een oplossing ontstaan nadat AMD bij de K8 (So754) de geheugencontroller uit de northbridge gehaald heeft. Een reden om deze 2 samen te voegen tot 1 chip, daar het dan goedkoper en handiger is.

  Welke CPU’s passen er op mijn mobo?

  Zorg ervoor dat je steeds de laatste BIOSversie hebt, zodat je CPU juist erkend

  Hoe zit het met drivers?
  Dat kan je hier allemaal nalezen... Een tutorial over installeren én verwijderen van drivers.

  Hoe reset ik de BIOS? (CMOS clearen)
  Dat kan je hier lezen
  Laatst gewijzigd door g_man; 5 maart 2007 om 16:53 Reden: toevoeging
  Beter ten halve gekeerd dan helemaal verkeerd.

 2. De volgende 6 gebruikers bedanken g_man voor deze nuttige post:

  Clioke16V ( 9 november 2006), coopman ( 5 november 2006), Heezy ( 3 november 2006), Iced Dragon ( 1 december 2007), nojs (19 december 2007), timberke ( 7 juli 2007)

Discussie informatie

Users Browsing this Thread

Momenteel bekijken 1 gebruikers deze discussie. (0 leden en 1 gasten)

Soortgelijke discussies

 1. Beleid Mobo's, CPU's & Geheugen
  Door g_man in forum Processoren, moederborden en geheugen
  Reacties: 0
  Laatste bericht: 24 september 2006, 14:15
 2. Naamgeving Intel CPU's
  Door Nikolas in forum Processoren, moederborden en geheugen
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 9 juni 2006, 20:54
 3. ram geheugen
  Door gert300 in forum Windows
  Reacties: 5
  Laatste bericht: 13 oktober 2005, 20:38
 4. geheugen 512 MB
  Door sharpei in forum Processoren, moederborden en geheugen
  Reacties: 4
  Laatste bericht: 31 augustus 2005, 20:32
 5. geheugen
  Door moemoe in forum Windows
  Reacties: 2
  Laatste bericht: 20 juli 2005, 15:04

Favorieten/bladwijzers

Favorieten/bladwijzers

Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •